Майже сотня учасників війни на Донбасі та члени сімей загиблих пікетували будівлю приміського автовокзалу в Сумах. Автобуси активісти не випускали на маршрути протягом години. Загалом було заблоковано 15 рейсів. Причиною проведення акції стала відмова перевізників надавати учасникам АТО безплатні послуги, передбачені чинним законодавством. Такі конфлікти виникали на автовокзалі й раніше. Учасникам АТО без грошей не видавали проїзних білетів, а коли ті їх вимагали, звинувачували у "піарі" та спробах "влаштувати провокацію".

 

На знімку:

 

учасники АТО блокують автовокзал у Сумах.

 

Фото із сумського сайту "СпецКор".

 

За словами в. о. директора автовокзалу Віктора ВІТОШКА, це касири винні у тому, що після пред'явлення посвідчень учасника АТО людям не видають пільгові квитки, але касири запевняють, що діють за вказівкою керівника. На місце події викликали правоохоронців, але це лише ускладнило ситуацію. У поліцейському, який прибув на автовокзал, учасники акції впізнали Євгена ВІТОШКА -- сина керівника автовокзалу, і такий "сімейний підряд" їх обурив. Старший лейтенант поліції мав шанс "розрулити" конфлікт, натомість, він повівся зухвало і лише його загострив. На прохання журналістів офіційно представитись, він рукою закрив об'єктив телекамери. На неприпустиму поведінку підлеглого негайно відреагувало керівництво Національної поліції в Сумах. Там пообіцяли терміново провести службове розслідування і покарати винного.

 

Лише обласним центром конфлікти між перевізниками та учасниками АТО на Сумщині не обмежуються. Минулої суботи свої порушені права відстоювали і активісти цивільного корпусу "Азов" -- Конотоп. Вони ініціювали проведення зустрічі між перевізниками та міською владою. Тема була та само, що і в Сумах: домовитись про пільгові пасажироперевезення. Частина конотопських перевізників відмовилась надавати безплатні послуги воїнам АТО, бо міська влада "передумала" за це платити гроші. "Зависло" три місяці: у міськраді заявили, що перевізники надали економічно необґрунтовані розрахунки своїх витрат на забезпечення пільгового обслуговування учасників війни. Перевізники образились на міськраду і припинили надавати безплатні послуги. Врешті-решт, під час зустрічі сторони домовились, що із 14 травня учасників АТО, як і раніше, возитимуть безплатно, а до 1 червня фахівці міськради розроблять новий механізм підрахунку витрат на транспортне обслуговування пільговиків.

 

Кілька місяців тому на Сумщині було розроблено комплексну програму здійснення пільгових пасажироперевезень. Документ виносився на сесію обласної ради. Згідно з прийнятим рішенням, створюється спеціальний фонд, який наповнюватимуть усі разом. Але станом на кінець квітня вдалось акумулювати менше 4 млн. грн. Цих коштів замало, щоб запустити програму. Її введуть у дію не раніше червня, а до того часу перевізників просили зачекати та попрацювати в борг. Як завжди, свідомості та терпіння вистачило не у всіх.

 

Відповідно до прийнятого на Сумщині механізму, учасники АТО їздитимуть безплатно на міжобласних, міжміських та приміських маршрутах. На перші дві потреби їм надаватиметься кожному 2 тис. грн на рік. Щодо пільгового обслуговування на приміських маршрутах, вони обласною програмою не передбачаються. Окремі програми щодо цього мають прийняти міські та районні ради.

 

Володимир ЧЕРНОВ.

 

Сумська область.

 

Голос України