На Луганщині розпочались роботи з інженерно-технічного облаштування україно-російського кордону за проектом "Стіна". В регіон уже прибули бригади геологів та геодезистів, які почали дослідження стану ґрунту, а також підготовчі процеси для безпосереднього виконання технічного завдання. Групи рухаються впродовж кордону назустріч одна одній. На окремих територіях їхня робота уповільнюється через ділянки поля, які фермери засіяли без усякого узгодження з місцевою владою та прикордонниками. Коментуючи цей факт, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій ТУКА зауважив: якщо проект "буде фінансуватися нормально, то абсолютно реально побудувати всі заплановані об'єкти до 2018 року".

 

Нагадаємо, що масштабний проект "Стіна" передбачає інженерне облаштування україно-російського кордону завдовжки понад 3 тис. км. Це має зупинити нелегальну міграцію, контрабанду, проникнення диверсійно-розвідувальних груп і переміщення зброї та радіоактивних матеріалів.

 

У рамках проекту передбачається риття протитанкових ровів, облаштування невибухових інженерних загороджень, прокладка рокадної дороги, встановлення металевих спостережних вишок заввишки 17 м, а також систем відеоспостереження, бойових дистанційних модулів тощо.

 

Павло ВОРОНЦОВ.

 

Луганська область.

 

Голос України