Ситуація на бойовому сході нашої країни значно погіршилася. Гібридні збройні формування порушують умови перемир’я фактично уздовж усієї лінії розмежування, йдеться у повідомленні прес-центру АТО.
Згідно з даними штабу на ранок 16 травня, протягом минулої доби супротивник 36 разів відкривав вогонь по опорних пунктах українських сил переважно на донецькому напрямку. Крім того, відбулося бойове зіткнення біля Опитного поблизу донецького аеропорту. Там під прикриттям гранатометів, зенітних установок і 82 мм мінометів у наш тил спробувала прорватися ворожа диверсійно-розвідувальна група. Диверсантів було вчасно виявлено. Зав’язався бій, у результаті якого нападники відступили...
«На маріупольському напрямку бойовики продовжують вдаватися до збройних провокацій проти сил АТО, застосовуючи гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети й стрілецьку зброю. Лунали постріли й на Луганщині. Там загарбники били по наших позиціях у районі Щастя з автоматичних станкових гранатометів і великокаліберних кулеметів», — поінформували в штабі АТО.
«Великодня тиша» у зоні АТО закінчилася. Кількість обстрілів з боку терористів збільшилася в рази. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав керівник Донецької обласної ВЦА Павло Жебрівський. За його словами, є поранені і серед українських воїнів, і серед мирних мешканців.
Тим часом терористи всіляко перешкоджають діяльності міжнародних спостерігачів, не пускаючи їх до пунктів пропуску і блокуючи автомобілі ОБСЄ. Так, за даними прес-служби СММ ОБСЄ, в окупованому селі Верхньогарасимівка вони загородили дорогу верифікаторам місії, які прямували до пункту пропуску «Краснодарський». Бойовики заборонили СММ рухатися далі, посилаючись на відсутність у її співробітників дозволу з боку своїх командирів.
«Патруль СММ виїхав, а цивільний автомобіль супроводжував його до околиць окупованого Ізвариного», — пояснили в прес-службі.
СММ поінформувала про цей інцидент Спільний центр з контролю і координації. Своєю чергою українська сторона надала інформацію Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ про наявність танків і 122 мм РСЗВ «Гради» у районах Ясинуватої і Новоселівки. Водночас Головне управління розвідки Міноборони України заявляє: «гібриди» можуть активізуватися на новоайдарському напрямку.
«У Луганську відбулася закрита нарада командування 
2-го АК (Луганськ) ЗС РФ і представників «ЛНР», під час якої обговорювалися питання розширення підконтрольної території в напрямку Станиці Луганської та Щастя, а також встановлення контролю над Луганською ТЕС», — ідеться у повідомленні, розміщеному вчора на офіційному сайті ГУР. У ньому повідомляється, що серед місцевого населення й особового складу підрозділів 2-ї окремої мотострілецької бригади (Луганськ) 
2-го АК, які перебувають на передових позиціях у районі Веселої Гори, ходять слухи про активізацію бойових дій з 18 травня... За даними нашої розвідки, на окуповану територію РФ поставила чергову партію паливно-мастильних матеріалів.