У неділю Президент Петро Порошенко, Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів, київський міський голова Віталій Кличко, народні депутати та представники громадськості взяли участь у церемонії вшанування пам’яті жертв політичних репресій та поклали квіти до меморіалу у Національному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили» (на знімку).

«Щороку в травні ми приходимо до Биківнянського лісу вклонитися світлій пам’яті мільйонів і мільйонів жертв комуністичного режиму», — сказав у своєму виступі Президент Петро Порошенко та підкреслив, що Биківнянське поховання є найбільшим на території України, але українська земля в кожній області чи й районі досі покоїть прах невинних жертв — ідентифікованих і безіменних, виявлених і досі не віднайдених.

«Зараз стоїмо в одному з таких місць, де стогне сама земля», — наголосив П. Порошенко, зауваживши, що досі навіть у Биківні неможливо встановити остаточну кількість похованих. За даними Українського інституту національної пам’яті, вона може сягати 100 тисяч осіб, однак точно відомо, що тільки у ніч проти 19 травня 1938 року було розстріляно 563 особи. «Сталінський режим прагнув знищити еліту української нації — вчених, письменників, діячів культури. Тут для них неначе спеціальне місце було відведене. Зараз їх звуть «розстріляним відродженням», і за ними був лише один «гріх» — вони любили Україну. За це само у цьому ж лісі упокоїлися робітники й селяни, вчителі і священики», — наголосив Президент та нагадав: у 1940 році у Биківні також було розстріляно тисячі польських офіцерів, що стало безпосереднім наслідком союзних відносин Гітлера та Сталіна на початку Другої світової війни.

Одним із кроків, які в майбутньому мають уберегти Україну і світ від таких трагедій, є декомунізація. «Наразі шістьма постановами Верховної Ради перейменовано 688 населених пунктів та 15 районів. Упродовж останніх 1,5 року в обласних центрах України було змінено назви понад тисячі вулиць», — сказав глава держави та зазначив, що своєї черги чекають ще 11 районів та майже 300 населених пунктів, серед яких два — обласні центри. «Чи допустимо, щоб великі й славні міста України носили імена більшовицьких катів Кірова, Дзержинського, Петровського», — поставив він риторичне запитання та закликав парламентаріїв завершити з декомунізацією, бо цього вимагають інтереси національної безпеки. «Імена катів з мапи України — геть, це не обговорюється. А от яку назву обрати, громада має вирішити сама. Єдине застереження — не повертатися до імперських найменувань. Я не дозволю, щоб мапу України знову заплямували новоросійськими топонімами», — заявив Президент, підкресливши, що гібридна війна завжди починається з ідеологічного наступу.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко після церемонії вшанування пам’яті жертв політичних репресій закликала не забувати, скільки найкращих людей знищила радянська імперія та що її ідеологічна правонаступниця досі продовжує вбивати. «Наше покоління має закінчити процес декомунізації, встановлення історичної правди та справедливості і головне — заблокувати будь-які спроби зруйнувати наше європейське майбутнє з боку Російської Федерації як правонаступниці радянського тоталітарного режиму», — підкреслила Перший заступник глави парламенту.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).