На початку погоджувальної ради голів парламентських комітетів і лідерів фракцій Голова Верховної Ради України Андрій Парубій привітав співачку Джамалу та її команду із перемогою на «Євробаченні».

«Нам вкрай важливі зараз перемоги, і ця перемога дала для українців дуже позитивний сигнал, — сказав А. Парубій. — Це тим більше символічно, що нещодавно був день вшанування жертв політичних репресій та буде День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. І ця перемога є дуже символічною і для України, і для кримських татар».

Глава парламенту також повідомив, що завтра вже буде зареєстрований законопроект щодо реформи парламенту, спрямований на збільшення ефективності його роботи.

ТСК щодо корупції

Під час погоджувальної ради неодноразово порушувалася тема створення у парламенті тимчасової слідчої комісії для розслідування офшорних скандалів та політичної корупції на найвищому рівні. Перший заступник голови фракції Блоку Петра Порошенка Ігор Кононенко заявив: якщо пропозиції фракції стосовно створення ТСК щодо політичної корупції будуть підтримані, фракція буде готова за це голосувати.

І. Кононенко нагадав, що Президент України своїм указом ініціював створення робочої групи для напрацювання законодавства з питань офшорів і деофшоризації. Очолює цю робочу групу голова податкового комітету парламенту Ніна Южаніна, і вже є напрацювання. Найближчим часом законопроекти мають бути подані на розгляд парламенту. Парламентарій наголосив, що ключове питання цих законопроектів -це визначення терміну, який вже існує в багатьох країнах, — так званий «КІК» (контрольований іноземною компанією). А також врегулювання питань щодо володіння громадянами України такою компанією.

«Ключове питання — не те, чи є у громадянина України закордонна компанія, чи ні. Ключове питання — аби податки від діяльності такої компанії платилися в Україні», — наголосив І. Кононенко.

Основним питанням роботи парламенту на наступні пленарні тижні, за словами І. Кононенка, має стати співпраця з МВФ.

До парламенту — у вишиванках

Лідер депутатської фракції «Народний фронт» Максим Бурбак закликав народних депутатів 19 травня, коли в Україні відзначатимуть День вишиванки, — прийти до парламенту у вишиванках.

У свою чергу, Голова Верховної Ради Андрій Парубій запропонував, оскільки 19 травня — ще й День Європи, присвятити цей день розгляду в парламенті пакета євроінтеграційних законопроектів.

М. Бурбак також заявив, що очікує від нового Генпрокурора Юрія Луценка дієвих реформ у Генпрокуратурі, бо «часу на розкачування немає».

За словами лідера «Народного фронту», пріоритетом діяльності парламенту на наступні пленарні тижні мають стати судова реформа, зміна складу ЦВК, ухвалення законопроектів, спрямованих на продовження співпраці з МВФ.

Чи зменшать тарифи на газ?

Фракція «Батьківщина» виступила з вимогою провести зустріч керівників депутатських фракцій за участю Прем’єр-міністра, керівників НКРЕ, Мінекономіки, Мінфіну і проаналізувати ситуацію з тарифами. Фракція також наполягає створити ТСК для проведення аудиту діяльності попереднього уряду.

Лідер депутатської фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що 52 відсотки у складі тарифів на газ для населення — це податки, тоді як в інших країнах вони становлять 10—15 відсотків. Максимальний податок, який закладено в ціну на газ в інших країнах, зі слів Тимошенко, — 35 відсотків. Політик також заявила, що рентабельність видобутку газу в Україні становить 300—500 відсотків. Серед вимог фракції — також зміна керівника Рахункової палати та обрання голови Рахункової палати та всіх її членів від «демократичної опозиції».

Фракція «Батьківщина» запропонувала без будь-яких робочих груп (оскільки робоча група ніяк не запрацює) винести законопроект про тимчасові слідчі комісії на перше читання. «Парламент, політикум і влада відірвані від життя, — стверджувала Ю. Тимошенко. — Безконтрольна влада — це безконтрольна корупція».

Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко закликав депутатів повернутися до пріоритетів — розгляду парламентом тих питань, що дійсно турбують людей, і рішень, яких люди очікують від законодавчої влади. Фракція наполягає на розгляді змін до бюджету, що передбачають зростання соціальних виплат, змін до Податкового кодексу щодо скасування оподаткування пенсій. «Парламент не може стояти осторонь тарифної політики — уряд не може роз’яснити, чому вартість газу для населення збільшено в 10 разів порівняно із собівартістю газу власного видобутку, і чому керівництво нафтогазової галузі збільшило у рази собі зарплату», — сказав Ю. Бойко. Фракція Опоблоку наполягає на створенні в парламенті ТСК для розв’язання тарифної проблеми. А також створити ТСК для розслідування резонансних подій -підриву гранати під Верховною Радою, вбивства журналіста Олеся Бузини та інших.

Співголова депутатської групи «Відродження» Віктор Бондар закликав прийняти постанову про проведення аудиту енергетичних компаній та ціни на газ для населення. І до кінця червня ухвалити зміни до Податкового кодексу, щоб на новій податковій базі сформувати бюджет на наступний рік, а кошти МВФ використати на декілька пріоритетних завдань. «Не розкидати їх, не проїдати, а направити на одну стратегічну мету року», — наголосив парламентарій. ДГ «Відродження» запропонувала провести нараду з Прем’єр-міністром і підготувати зміни до бюджету на цей рік. А у зв’язку із профіцитом бюджету депутатська група пропонує спрямувати додаткові 16 мільярдів гривень на компенсацію пільгового проїзду пенсіонерів, фінансування профтехосвіти і чорнобильських програм.

Голова ДГ «Воля народу» Ярослав Москаленко зауважив, що влада вибрала найкоротший шлях для задоволення вимог МВФ, — залізти в кишеню кожному українцю. Парламентарій запропонував натомість започаткувати програми розвитку, скажімо, транспортні програми — зокрема, платний проїзд дорогами. «Держава повинна думати, не як відібрати у людей гроші, а як заробити на реформах і програмах», — стверджував Я. Москаленко.

Знову блокування?

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко на погоджувальній раді заявив, що фракція Радикальної партії продовжує наполягати на створенні в парламенті Тимчасової слідчої комісії для розслідування корупції високопосадовців.

Фракція вимагає завтра першим питанням поставити на розгляд парламенту питання про створення відповідної ТСК. За словами О. Ляшка, під проектом постанови підписалися лідери фракцій «Батьківщина», «Самопоміч» і Радикальної партії.

«Якщо цього не буде — фракція продовжуватиме блокувати парламентську трибуну», — заявив О. Ляшко.

Радикали також вимагають розглянути в парламенті питання про відставку міністра фінансів Олександра Данилюка, котрий начебто водночас є директором трьох офшорних компаній, ухвалити постанову про проведення перерахунку ціни на газ для населення та пільгової ціни на газ при споживанні не більше 1200 кубометрів газу на місяць. Олег Ляшко стверджував, що субсидію на оплату житлово-комунальних послуг можуть отримати тільки ті родини, у яких дохід на сім’ю не більше 3600 гривень (150 доларів) на місяць.

Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк стверджував, що нового Генерального прокурора було обрано не в правовий спосіб і звернувся до Голови Верховної Ради з проханням виправити цю ситуацію. «Те, що сталося минулого тижня з призначенням Генпрокурора, є підривом державності в Україні, — сказав О. Березюк. — Злочинні податки і тарифи є тому, що парламент не відповідає інтересам народу». «Самопоміч» також наполягає на ухваленні нового виборчого закону — за відкритими партійними списками.

Узгодження триває

Голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна (фракція Блоку Петра Порошенка) на погоджувальній раді заявила, що у парламенті немає узгодженої позиції щодо законопроектів про скасування податку з пенсій. Однак, за її словами, комітет на своєму засіданні у середу, 18 травня, доопрацює на базі п’ятьох законопроектів про скасування оподаткування пенсій один узгоджений варіант. І рекомендуватиме парламенту в четвер, 19 травня, прийняти рішення щодо ухвалення узгодженого законопроекту одразу в першому читанні та в цілому.

Присутній на погоджувальній раді Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів висловив сподівання, що Україна зробить усе можливе для гідного проведення на високому рівні «Євробачення». Він наголосив, що перемога Джамали — це перш за все і наша відповідальність — за мир, за правду в історії. Урядовець повідомив, що наступного тижня відбудеться засідання РНБО за участю Президента, Голови Верховної Ради, Прем’єр-міністра, голів парламентських комітетів щодо пріоритетів у сфері обороноздатності.

 

 

Віктор Бондар, Ярослав Москаленко.

 

 

Павло Пинзеник, Анатолій Дирів, Андрій Іванчук, Сергій Пашинський.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.