У Стокгольмі українська співачка Джамала тріумфально перемогла в пісенному конкурсі «Євробачення-2016», виконавши пісню «1944» про насильницьку депортацію кримських татар сталінським режимом. А у неділю її вже зустрічали на Батьківщині (на знімку). Літак зі Швеції в аеропорту «Бориспіль» приземлився о 18.49.

 

Понад півтисячі прихильників чекали на Джамалу з квітами та прапорами ще за дві години до прильоту. Для неї створили «живий» коридор уздовж усього терміналу. Приїхали привітати переможницю і кримські татари — вони прибули на летовище цілою делегацією на спеціальному автобусі. Серед зустрічаючих був і голова Меджлісу Рефат Чубаров.

Українське дипвідомство вже назвало Джамалу «одним із найвпливовіших послів України». Завдяки їй кримськотатарська тема повернулася на шпальти європейських газет та інтернет-видань. І що особливо важливо — ця подія сталася саме напередодні річниці найсумнішої дати в історії її народу. Чимало політиків вже відзначили це як добрий знак і назвали українську перемогу на «Євробаченні-2016» «потужним кроком до визволення Криму».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.