Майже сто учасників війни на Донбасі та члени сімей загиблих днями пікетували будівлю приміського автовокзалу в Сумах (на знімку). Активісти не випускали автобуси на маршрути протягом години, заблокувавши 15 рейсів. Спровокувала акцію відмова перевізників надавати учасникам АТО безплатні послуги, передбачені чинним законодавством.

 

 

Такі конфлікти виникали на автовокзалі й раніше. Учасникам АТО без грошей не видавали проїзних квитків, а коли ті їх вимагали, звинувачували їх у спробах «влаштувати провокацію». За словами в. о. директора автовокзалу Віктора Вітошка, це касири винні в тому, що після пред’явлення посвідчень учасника АТО людям не видають пільгові квитки, але касири запевняють, що діють за вказівкою керівника.


На місце події викликали правоохоронців, але це лише ускладнило ситуацію. У поліцейському, що прибув на автовокзал, учасники акції впізнали Євгена Вітошка — сина... керівника автовокзалу. Старший лейтенант поліції мав шанс «розрулити» конфлікт, натомість повівся зухвало і лише його загострив. На прохання журналістів офіційно представитись, він рукою закрив об’єктив телекамери. На неприпустиму поведінку підлеглого негайно відреагувало керівництво поліції в Сумах. Там пообіцяли терміново провести службове розслідування і покарати винного.


Лише обласним центром конфлікти між перевізниками та учасниками АТО на Сумщині не обмежуються. Минулої суботи свої порушені права обстоювали також активісти цивільного корпусу «Азов» — Конотоп. Вони ініціювали проведення зустрічі між перевізниками та міською владою, щоб домовитись про пільгові пасажироперевезення. Частина конотопських перевізників відмовилась надавати безплатні послуги воїнам АТО, бо міська влада «передумала» за це платити гроші. «Зависло» три місяці: у міськраді заявили, що перевізники надали економічно необґрунтовані розрахунки своїх витрат на забезпечення пільгового обслуговування учасників війни.

Перевізники ж образились на міськраду і припинили надавати безплатні послуги. Врешті-решт сторони домовились, що з 14 травня учасників АТО, як і раніше, возитимуть безплатно, а до 1 червня фахівці міськради розроблять новий механізм підрахунку витрат на транспортне обслуговування пільговиків.


Нагадаємо, що кілька місяців тому на Сумщині розробили комплексну програму здійснення пільгових пасажироперевезень. Документ виносився на сесію облради. Згідно з прийнятим рішенням, створюється спеціальний фонд, який наповнюватимуть усі разом. Але станом на кінець квітня вдалося акумулювати менше 4 млн. грн. Цих коштів замало, щоб запустити програму. Її введуть у дію не раніше червня, а до того часу перевізників просили зачекати та попрацювати в борг. Як завжди, свідомості та терпіння вистачило не в усіх.


Згідно з прийнятим на Сумщині механізмом, учасники АТО їздитимуть безплатно на міжобласних, міжміських та приміських маршрутах. На перші дві потреби їм надаватиметься по 2 тис. грн. на рік кожному. Щодо пільгового обслуговування на приміських маршрутах, вони обласною програмою не передбачаються. Окремі програми щодо цього мають прийняти міські та районні ради.

Сумська область.


Фото з сумського сайту «СпецКор».