Поляки, з якими мав змогу поспілкуватися кореспондент «Голосу України», щиро радіють разом із українцями перемозі Джамали. Більшість із них стверджують, що голосували саме за пісню у її виконанні. Тож не випадково, за даними результатів голосування  Польщі, співачка отримала найвищу, 12-бальну, оцінку і від польського журі, і від глядачів.

 

Польські ЗМІ пишуть про заслужену перемогу українки, але водночас звертають увагу на те, що «важко опиратися враженню, що це ляпас у бік російської політики, яка хотіла заблокувати виступ України, з огляду на «політичний підтекст пісні «1944», вбачаючи у ній навіть опосередковану прив’язку до нинішньої ситуації в Україні і дій, які чинить там Росія. Перше місце Джамали є свідченням, що інші країни зрозуміли цю проблему, підкреслюють коментатори.


Водночас у польських медіа відзначають, що за результатами найбільш скривдженими почуваються вболівальники Міхала Шпака, які подейкують «про змову журі», котре «спеціально не дало балів» представникові Польщі на «Євробаченні-2016». Попри це поляки пишаються Міхалом Шпаком і зовсім не соромляться його 
8-го місця, хоча наголошують, що, якби результат залежав від телеглядачів, то він посів би третю позицію.


Нагадаємо, що сам Міхал Шпак від самого початку вважав Джамалу фавориткою цьогорічного «Євробачення». Він неодноразово повторював, що вражений її виконанням.

«Коли звучать куплети кримськотатарською мовою, з’являються міцні етнічні мотиви... Джамала переносить слухача у свій світ. Ми просто відчуваємо себе в її світі» — зазначив Шпак. А краще й не скажеш.

Варшава.