Попри те, що «Євробачення» позиціонує себе як цілком аполітичний конкурс, в останні роки він став полем битви різних світоглядів і політик. Виступ Джамали, так само як і її пісню, обговорювали на шпальтах провідних європейських видань не один тиждень.

«Війна і Крим домінували у заголовках ЗМІ протягом багатьох місяців. Росія незаконно окупувала півострів у Чорному морі в березні 2014 року і була покарана за це санкціями з боку Європи... Однак те, що якраз під кінець — у великому фіналі двох тижнів Стокгольма — йтиметься про Росію або Україну (...), цього все ж таки ніхто не очікував», — писала німецька Frankfurter Allgemeіne Zeіtung.
Майже всі британські провідні видання (а також головні агентства) присвятили статті виступу Джамали і її перемозі. The Guardіan у день фіналу розмістила передовицю із заголовком «Ти чуєш, Путіне?», наголосивши: «Європейці можуть показати, що вони «не байдужі до страждань» в Криму, який був анексований Росією, голосуючи за Україну на конкурсі «Євробачення». The Tіmes відгукнулася на перемогу статтею «Росія роздратована поразкою на «Євробаченні», в якій зокрема, зауважила, що в Москві сприйняли програш дуже болісно і запевняють, що весь конкурс підлаштовано, аби «насолити» РФ.
«Джамала співає англійською і кримськотатарською мовами для України», — можна прочитати у блозі французької «Ліберасьйон». Перемога кримськотатарської співачки на «Євробаченні»... підриває політику Росії, яка називає Крим історичною російською землею. У липні Європейський Союз знову розглядатиме питання продовження санкцій стосовно Росії. «Деякі депутати у Франції намагаються сьогодні провести кампанію за скасування санкцій, — пише журналіст. — Ці санкції було прийнято Європейським Союзом, тому що Росія анексувала Крим в порушення міжнародного права. І з цієї точки зору нічого не змінилося. Навпаки, було заарештовано багато кримськотатарських лідерів, заборонено кримськотатарський канал...» 
Журналіст «Українського тижня» в Парижі Алла Лазарева звернула увагу на те, як ведуча телеканала France 2 Маріан Джеймс коментувала «Євробачення» для французів: «Не забувайте проголосувати за Францію, за Україну, за Іспанію». А коли у фаворити вибився російський виконавець, Марьян Джеймс зауважила: «Сподіваюся, що жодна диктаторська країна сьогодні не виграє». Опальний у Росії Віктор Шендорович також згадав у своєму блозі жарт французької ведучої про Лазарєва: «Бідний хлопець! Тепер Владімір (Путін) вишле його до ГУЛАГу? «Жарт образливий, — пише Шендорович. — І образливий, на жаль, бо влучає саме в ціль». До речі, французькі глядачі віддали Джамалі 10 балів.
А реакція офіційних російських ЗМІ на перемогу Джамали була цілком передбачувана: вони назвали рішення політизованим і припустили, що Росія наступного року не братиме участі в конкурсі. Власне, за всю історію участі РФ в цьому конкурсі росіяни тільки один раз визнали рішення справедливим: коли переміг їх представник.

Підготувала Наталя ФІЛІПЧУК.