Очільник Закарпатської області Геннадій Москаль, як і обіцяв раніше (див. «Голос України» за 14 травня ц. р.), ухвалив два розпорядження, якими й справді ставить «сито» на кордоні перед спритниками, котрі за звичкою намагаються обходити закон і не сплачувати належне мито за переміщуваний товар.

 

Нині довжина паливної деревини, яку екcспортують з України, не обмежується Митним кодексом. Тому під виглядом дров, на цілком законних підставах, за кордон можна вивозити й ділову деревину. Такі факти відомі, вони викликають обурення і протестні акції громадськості.

Щоб унеможливити такий експорт, відтепер розміри дров обмежено довжиною один метр із максимальним відхиленням до десяти сантиметрів. Дрова товщиною від 16 до 26 см мають бути розколоті на дві частини, а товщиною від 28 до 40 см — на чотири. «Якщо експортована продукція викликає сумніви з приводу відповідності ДСТУ-3243-88, митниці слід отримати експертний висновок Закарпатської торгово-промислової палати», — аргументує Г. Москаль, водночас висловлюючи намір звернутися до уряду з проханням внести відповідні зміни й доповнення до української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності.

Другим розпорядженням голова ОДА доручив ліквідувати так звану схему «піджаків» на державному кордоні України в межах Закарпаття. Що це означає? Жителі прикордонних сіл і селищ за окрему плату оформляють на себе імпортовані товари, щоб уникнути їх розмитнення. Г. Москаль провів нараду з керівництвом податкової служби, митниці та департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації і передав посадовцям список громадян, котрі «систематично беруть участь у «схемі піджаків», що зафіксовано прикордонною та митною службами». Водночас він доручив з’ясувати, чи зареєстровані ці люди суб’єктами підприємницької діяльності, який товар декларують під час перетину кордону, чи отримують державні субсидії та чи користуються пільгами?

«Схема піджаків» особливо поширена на митних постах «Лужанка» в Берегівському, «Вилок» у Виноградівському й «Тиса» в Ужгородському районах, що на україно-угорському кордоні, — наводить слова Г. Москаля його прес-служба. — Люди, які займаються цим, давно відомі і, судячи із провезеного товару, вже мають бути гривневими мільйонерами. На-справді вони не платять у бюджет жодної копійки, а багато хто має державні пільги. Цю схему обласна влада хоче ліквідувати й зібрати всі дані, щоб розглянути «питання про заборону в’їзду цих громадян у країни Євросоюзу за протиправну діяльність».

Закарпатська область.