Голова Комітету з прав людини Парламентської асамблеї (ПА) ОБСЄ закликала скасувати рішення суду стосовно заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму. Про це інформаційному управлінню апарату Верховної Ради повідомив голова постійної делегації українського законодавчого органу в ПА ОБСЄ народний депутат Артур Герасимов.

 

«З моменту анексії Криму у 2014 році де-факто влада розв’язала систематичну кампанію дискримінації проти [кримських] татар, використовуючи звинувачення в «екстремізмі» для виправдання репресій, — заявила голова Комітету ПА ОБСЄ з прав людини (член парламенту Португалії) Ізабель Сантош. — Нічого екстремістського немає в тому, що етнічна меншина виступає на захист своїх громадянських, політичних та мовних прав, що є саме тим, чим Меджліс кримськотатарського народу займається з 1991 року. Меджліс керується принципами ненасильства, та його заборона з боку незаконного суду є черговим порушенням основоположних принципів на Кримському півострові».

Ізабель Сантош глибоко стурбована тим, що де-факто влада зробила крок до кримінального переслідування кримських татар як етнічної групи, і закликала до скасування такого рішення. «Я закликаю до скасування цього рішення для продовження Меджлісом виконання своєї важливої роботи», — сказала вона.

Нагадаємо, під час зимового засідання ПА ОБСЄ у 2015 році колишній голова Меджлісу кримськотатарського народу та народний депутат Мустафа Джемілєв повідомив, що тисячі представників кримськотатарського народу виїхали на материкову частину України у відповідь на спроби обмежити владою їхню політичну та мовну автономію з моменту анексії Росією у 2014 році. Він закликав ОБСЄ та міжнародну спільноту зосередити зусилля для повернення півострова під суверенітет України.

Власне, Артур Герасимов сподівається, що криза навколо України, в тому числі ситуація в Криму, займатиме помітне місце на щорічній літній сесії ПА ОБСЄ в Тбілісі (Грузія).