Минулої неділі в Україні вшановували пам’ять усіх загиблих від рук терористів. Марш солідарності «Я — Волноваха», що відбувся у Києві, зібрав майже 20 тисяч осіб. На чолі з представниками основних релігійних конфесій вони пройшли маршем від парку імені Шевченка через Хрещатик до Майдану Незалежності, де за участю Президента Петра Порошенка, його дружини Марини та Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка відбувся молебень за загиблими українськими воїнами, Героями Небесної Сотні, за тими, хто загинув від рук терористів, у тому числі жертвами трагедії під Волновахою. Молебень очолив патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
«Сьогодні наш марш та спільна молитва є історичною акцією на Майдані Незалежності, бо ми боремось за нашу свободу та незалежність. Ми не віддамо жодного клаптика української землі!» — заявив Петро Порошенко, звертаючись до присутніх.
Глава держави наголосив, що запорукою перемоги є єдність українського народу. Він відзначив: сьогодні багато українців від Закарпаття до Луганської та Донецької областей зібралися на спільну молитву в пам’ять про безневинних жертв терористів. «Ворог намагався, щоб ми вже звикли до жертв, щоб це перейшло до арифметичної статистики, але цього не буде. Кожного з українських героїв, який віддав життя за незалежність, суверенітет, територіальну цілісність, за свободу України, ми пам’ятаємо і будемо пам’ятати», — наголосив Президент.
Петро Порошенко зазначив, що терористи атакують не лише на лінії фронту. Він нагадав про збиття літака МН-17, що спричинило загибель 298 осіб, а також напади на волонтерські офіси в українських містах.
«Терористичні атаки проти наших волонтерських офісів, які допомагають нашим славним Збройним Силам, атаки, які відбулися в Одесі, Харкові, Києві та інших містах, переслідують мету налякати нас. Саме цього хотіли й терористи в Парижі, коли напали на офіс журналістів та цинічно вбили їх», — наголосив П. Порошенко. Глава держави зазначив також, що крім гасла «Я — Волноваха», українці вийшли з плакатами «Ми не боїмося».
Крім того, у своєму зверненні глава держави наголосив, що землі східної частини держави будуть повернуті Україні, а на Донбасі — відроджено українство. «Наші «кіборги» в Донецькому аеропорту демонструють мужність, патріотизм. Це є прикладом того, як треба захищати Україну. Ми не віддамо ані клаптика української землі, ми повернемо Донбас, ми відродимо на Донбасі українство. Чинником перемоги є наша з вами єдність. Нині Україна єдина як ніколи», — констатував Президент.
П. Порошенко подякував українцям, які не залишились байдужими та взяли участь у Марші солідарності. Присутні на Майдані хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих. Водночас активісти під стелою виклали із лампадок тризуб.
У свою чергу Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет закликав світ приєднатися до боротьби України проти тероризму.
За словами глави УПЦ КП, увесь світ є свідком того, що українці не шкодують свого життя за територіальну цілісність країни та свободу. Він також звернувся до українського народу із закликом об’єднуватися заради перемоги. «Правда на нашому боці, а неправда — з агресором», «Бог з нами, а де Бог — там перемога», — наголосив предстоятель УПЦ КП.
Водночас міський голова Києва Віталій Кличко на марші, який стартував від Михайлівської площі, зауважив: на захід зібралися небайдужі, щоб сказати «ні» тероризму. «Тут немає політичних гасел. Виявити свою солідарність прийшли сюди і посли багатьох країн. Ми маємо зробити все, щоб трагедія, яка сталася під Волновахою, більше ніколи не повторилася. Україна подолає всі виклики, повернеться до мирного життя», — заявив В. Кличко.
Учасники ходи вшановували пам’ять загиблих біля місць протистоянь часів Євромайдану, з національними прапорами в руках вони вигукували гасла: «Слава Україні» та «Герої не вмирають». Біля меморіалу Героям Небесної Сотні учасники маршу схилились на одне коліно, аби вшанувати пам’ять загиблих. Після цього хода рушила на Майдан, де заспівали гімн України.
Завершився Марш солідарності, присвячений пам’яті загиблих під Волновахою, запуском у небо майже сотні червоних паперових повітряних ліхтарів.
Дослівно
Предстоятель Української правоcлавної церкви Київського патріархату Філарет: 
«Цією ходою ми засвідчили, що Україна, український народ хочуть не війни, а миру. Але нам потрібен не будь-який мир. Ми виступаємо і молимось за справедливий мир. Нам не потрібен мир у неволі й рабстві».
Київ. Президент Петро Порошенко разом з дружиною, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк (ліворуч) під час Маршу солідарності проти тероризму й пам’яті жертв теракту у Волновасі.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Київ. Марш солідарності проти тероризму й пам’яті жертв теракту у Волновасі.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Учасники акції проти російської агресії в Україні тримають червоні троянди та плакат з написом «Зупиніть путінський терор» під стінами Білого дому, Вашингтон, США.
Фото Ярослава ДОВГОПОЛА (Укрінформ).