У Мінську вчора засідала політична підгрупа Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі. На сьогодні анонсовано планову зустріч самої групи. Топ-темою порядку денного, як і раніше, залишаються умови проведення виборів на цій території.

Поки що досягти компромісів щодо цього питання не вдавалося. Кожна сторона дотримується своєї точки зору. Росія наполягає на «волевиявленні» під дулами автоматів своїх «ввічливих чоловічків», не бажаючи виконувати перші пункти Мінських домовленостей, які стосуються безпеки і встановлення миру в регіоні. Київ вимагає припинення воєнних дій, виведення військових формувань і відновлення українського контролю над кордоном. У рамках переговорного процесу представники Москви висувають необґрунтовані ультиматуми — заборона на дострокові вибори в ОРДЛО, вибори фактично без участі ЦВК України й вітчизняних ЗМІ тощо.
На думку голови Комітету виборців Олексія Кошеля, яку він висловив в ефірі «5 каналу», найближчими роками провести вибори в окупованих районах Донецької та Луганської областей не вдасться. За його словами, окрім війни й озброєного населення, відсутній реєстр виборців. «Друге — кількість переселенців, які захочуть чи не захочуть повернутися, але мають право голосувати. Це питання щонайменше займе півроку, ще понад рік потрібно на те, щоб провести повноцінний процес», — сказав Кошель. 
Тим часом у зоні проведення бойових дій на сході України «гібриди» продовжують ігнорувати режим тиші. За минулу добу (дані на 17.05) зафіксовано 18 випадків застосування бойовиками зброї, повідомляє прес-центр АТО.
Терористи обстрілюють наші позиції в районі Авдіївки та Мар’їнки. Напружена ситуація на маріупольському напрямку. Тут бандити вели вогонь неподалік Новотроїцького з мінометів калібру 120 мм. По захисниках Широкиного стріляли зі стрілецької зброї й гранатометів. На Луганщині супротивник лупив зі стрілецької зброї та великокаліберних кулеметів по укріпленнях ЗСУ в районі Новозванівки й Трьохізбенки. Також у штабі додали, що вночі одну з українських тилових військових частин атакував ворожий БПЛА. Він скинув шість вибухових пристоїв. Втрат серед особового складу й техніки немає.
«Ситуація дещо стабілізувалася, але ми не чекаємо, що це сприятиме повній деескалації. Можливо, вони зробили невелику перерву», — резюмував речник прес-центру АТО Антон Миронович.
Протягом останніх двох діб російсько-терористичні війська на Донбасі різко наростили активність, під час обстрілів використовуючи ствольну артилерію (122 мм) і важку бронетехніку (танки). Про це на своїй сторінці у Фейсбуці пише народний депутат, координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук.
За його словами, загострення ситуації фіксувалося фактично по всій лінії зіткнення. Крім того, бойовики продовжують вести активну розвідку переднього краю й бойових порядків сил АТО на тактичну глибину, активно використовуючи ДРГ і малі піхотні групи. Під час обстрілів у районі ясинуватської розв’язки й промзони Авдіївки бойовики застосували танкову «карусель» (удари завдавалися переважно ОФ-снарядами) для обстрілу позицій сил АТО, також було випущено майже 60 снарядів калібру 122 мм, зазначає Тимчук.
Як бачимо, доки в Мінську говорять про «воєнний мир», на передовій нашого сходу триває «мирна війна». За логікою один процес суперечить іншому. У реальності ж сполучені посудини переливаються. І, схоже, конфліктно-гібридний Донбас без Мінська існувати не зможе. Він задає тему переговорному процесу й видає відповідні реакції на його перипетії.

***

Цього року Міноборони планує провести капремонт у 32 військових частинах ЗСУ. Про це вчора на брифінгу заявив речник Міноборони Олексій Чорнобай. За його словами, очільник військового відомства вже затвердив план будівництва й капітального ремонту військових об’єктів на цей рік.
На сьогодні триває ремонт 113 військових об’єктів. Також заплановано спорудження 4 будинків для проживання військових-контрактників у Львові, Рівному, Василькові (Київська область) і Старичах (Львівська область).
Також представник Міноборони повідомив, що ЗСУ взяли на озброєння новий піхотний кулемет українського виробництва «Маяк КМ-7,62». Він зазначив, що в армії відбулися визначальні відомчі випробування броньованих автомобілів серії «Козак», «Варта», «КрАЗ», «Барс» і багатоцільового вантажного автомобіля «Рено». Мовляв, ця техніка цілком відповідає характеристикам, заявленим виробником. І нині вирішується питання щодо її поставок Збройним Силам України.