16 травня Пенсійний фонд України провів прес-конференцію щодо поточного фінансування пенсійних виплат та попередніх результатів перерахунків пенсій у зв’язку із підвищенням прожиткового мінімуму з 1 травня 2016 року.

За словами голови правління Пенсійного фонду України Олексія Зарудного (на знімку), за січень—квітень цього року Пенсійний фонд України забезпечив виплату пенсій та грошової допомоги 12,2 млн. пенсіонерів. Виплати здійснено у повному обсязі в законодавчо встановлені строки у всіх регіонах України (окрім територій, непідконтрольних українській владі).
Загальна сума видатків фонду на пенсійні виплати за чотири місяці цього року становить 71,4 млрд. грн.
Фінансове забезпечення виплат здійснено за рахунок законодавчо визначених джерел доходів. Зокрема, за рахунок власних коштів Пенсійного фонду профінансовано 35,9 млрд. гривень. З державного бюджету України на фінансування пенсійних програм надійшло 37,7 млрд. гривень. Позики на покриття тимчасових касових розривів, пов’язаних з виплатою пенсій, з державного бюджету протягом цього періоду не залучалися.
Станом на 16.05.2016 року триває фінансування пенсійних виплат травня. На ці потреби спрямовано 13,7 млрд. грн., або 61,5% від планових обсягів на травень.
За інформацією Пенсійного фонду України, із загальної чисельності пенсіонерів (12,2 млн.) пенсії перераховано майже 10 млн. осіб, або 81,7%. Місячні видатки на виплату пенсій зросли на 462,3 млн. грн. Середній розмір підвищення становив 57,30 грн. Розмір підвищення у кожного пенсіонера визначено в індивідуальному порядку.
Нагадаємо, збільшення у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму з 1 травня 2016 року стосуються:
— мінімальної пенсії за віком для непрацюючих,
— мінімальних пенсійних виплат інвалідам війни та учасників бойових дій,
— мінімальних пенсійних виплат інвалідам ЧАЕС,
— мінімальних пенсій шахтарям,
— мінімальних пенсій «військових» пенсіонерів,
— пенсій за особливі заслуги перед Україною,
— підвищення ветеранам війни та членам їх сімей, підвищення жертвам нацистських переслідувань,
— надбавок донорам, державної соціальної допомоги на догляд інвалідам війни.