Ірина СИСОЄНКО, фракція об’єднання «Самопоміч»:


— Нещодавно Прем’єр-міністр зробив дуже важливу заяву про доступ на український ринок імпортних лікарських засобів, зокрема щодо зниження на них ціни. Наша фракція однозначно підтримуватиме таку ініціативу, але за однієї умови: якщо така світла мета буде закладена у нормах запропонованого законопроекту. Важливо не те, що говориться, а як уряд це реалізує. Законопроект №4484 не можна приймати у тому вигляді, в якому він поданий урядом. Він робить ще менш доступними лікарські засоби європейської якості... Ліки мають бути безпечними, ефективними та якісними. Крім того, надзвичайно важливо розв’язати проблему вартості лікарських засобів. Фракція об’єднання «Самопоміч» вимагає від уряду терміново доопрацювати і змінити законопроект, передбачивши спрощену процедуру реєстрації ліків, зареєстрованих в ЄС за централізованою процедурою.


Євген РИБЧИНСЬКИЙ, група «Воля народу»:


— Колишній очільник МВФ, який засвітився нещодавно у знайомому нам «панамському скандалі», вирішив ліквідувати свої офшорні рахунки і вивів із них суму, що дорівнює фактично 4,5 млрд. доларів США. Звідки у чиновника МВФ такі гроші, можемо лише здогадуватися. А тепер від лірики до прози — в Україні все ще працює місія МВФ. Нагадаю, що торік МВФ кредитував економіку України на суму понад 6,5 млрд. доларів США. Уряд стверджує: перехід на ринкові ціни на газ продиктовано вимогою МВФ. Тепер питання: до чого тут економіка? Однією рукою уряд позичає мільярди, за які потім розплачуватимуться наші діти, а другою — вдвічі підвищує ціни на газ для населення. Замість створення додаткових робочих місць, стимулювання видобутку вітчизняного газу, реформи «Нафтогазу» та підвищення соцстандартів відбувається фактично винищення нації через енергетичне поневолення... Нащо нам позики ціною людського зубожіння.


Юрій БОЙКО, фракція Опозиційного блоку:


— Змушений констатувати, що ситуація в Україні продовжує погіршуватись. Влада прискорила темпи знищення благ цивілізації — знову підвищили тарифи на газ, тепло і гарячу воду. Нові тарифи непідйомні для більшості українців. Невдовзі опалення, електрика та газ стануть розкішшю для громадян. По суті, дві третини населення потрапляє у категорію малозабезпечених. Мабуть, усвідомлюючи це, влада виступила з креативною ідеєю для мешканців сіл відмовитись від газу і опалювати будинки хвоєю, дровами, збирати хмиз. Наступним кроком уряду, судячи з усього, стане ідея відстрілювати на полях ховрахів і шити з них одяг. Це не реформа, це повернення від цивілізації до кам’яного віку. Вимагаємо негайно скасувати рішення уряду, переглянути норми споживання та тарифи для населення, знизивши їх як мінімум удвічі.


Максим БУРБАК, фракція «Народного фронту»:


— Від імені нашої фракції заявляю: у державі склалася критична ситуація з фінансуванням Збройних Сил. Вперше за два роки оборонні замовлення не фінансуються, кошти на модернізацію озброєння не виділено, армія фінансується за залишковим принципом. На своєму засіданні фракція «Народного фронту» ухвалила рішення звернутися до уряду з вимогою: терміново розробити та внести зміни до Державного бюджету 2016 року в частині фінансування оборонного замовлення та програми модернізації військових озброєнь. Закликаю парламент зайняти тверду позицію щодо продовження фінансування армії на рівні, необхідному для ефективного протистояння країні-агресору. Збройним Силам України потрібно 3,6 млрд. гривень, що становить 0,5 відсотка від Державного бюджету на 2016 рік. 


Віктор БОНДАР, група «Відродження»:


— Хочемо звернути увагу на ситуацію, яка склалася із державними субвенціями населенню на оплату житлово-комунальних послуг. Треба терміново переглядати бюджет. Цьогоріч закладено 35 мільярдів на ці виплати.

Але в областях сума вже використана на 70—80 відсотків. Це свідчить, що минулий уряд обрав хибну тактику, і ця парламентська коаліція її підтримує. Ми пропонували запровадити мораторій на підняття тарифів, а ці кошти спрямувати на забезпечення програми енергозбереження по всій країні. Щоб повністю перекрити недостачу коштів, державі доведеться додатково знайти ще 24 мільярди. Відтак, на компенсацію вартості житлово-комунальних послуг цього року піде майже 60 мільярдів. Вимагаємо також протягом цих двох тижнів проголосувати Податковий, Митний та Бюджетний кодекси, щоб кошторис наступного року формувався на новій податковій базі -зі зниженими податками.


Оксана ПРОДАН, фракція «Блок Петра Порошенка»:


— Звертаю увагу на безпрецедентну подію — міжфракційне депутатське об’єднання «Буковина» проводить у стінах парламенту День Буковини. Чернівецька область найменша за територією, але це багатонаціональний, толерантний регіон. У цьому залі чимало його представників, запрошуємо всіх долучитися до акції, щоб побачити і почути дуже багато цікавих для кожного речей. Історики довідаються про те, що ця місцевість приєдналася до єдиного масиву західноукраїнських земель після російсько-турецької війни в ХІХ столітті. Економісти зможуть пригадати, що Відень свого часу надав Буковині 30 років податкових канікул, щоб там розвивався бізнес.

Архітектори побачать, як поруч вживаються будинки і в румунському, і в австрійському, і тепер вже в українському стилі. Цілі вулиці тут будувалися як дипломні роботи європейських архітекторів.


Олег ЛЯШКО, фракція Радикальної партії:


— Від імені нашої фракції прошу вибачення перед вами, колеги, за те, що не маєте можливості виступати з парламентської трибуни. Ми й надалі наполягатимемо на створенні тимчасової слідчої комісії із розслідування корупції та офшорів серед вищих посадовців держави. У фермерів забирають пільговий режим оподаткування, громадян обдирають як липку, селянам пропонують відмовитися від газу... Водночас Президент, голова Нацбанку, міністр фінансів та заступник секретаря РНБО і десятки інших високопосадовців в офшорах реєструють свої фірми, не сплачують податки, обкрадаючи українців. Маючи в своїх лавах тільки два десятки депутатів, ми стоїмо біля трибуни, щоб змусити владу припинити красти і проводити антиукраїнську політику. Вимагаємо від парламенту створення ТСК, а від уряду — повернення пільгової ціни на газ.


Сергій СОБОЛЄВ, фракція «Батьківщина»:


— Укотре в парламент потрапить перелік підприємств, згідно з яким об’єкти, розташовані на окупованій території, підлягають приватизації. Там є фітостанції, станції еко-контролю, розташовані прямо на території Донецька та Луганська. Також йдеться про прикордонні Маріупольський та Бердянський порти — стратегічні об’єкти, від яких залежить обороноздатність країни. Окрім того, перелік містить низку підприємств, де функція держави є виключною. Наприклад, всі станції державного фітоконтролю, всі спиртові заводи у складі об’єднання «Укрспирт». Наша фракція виступає за подовження гласного та відкритого процесу приватизації. Але це неможливо в умовах війни, коли приватний бізнес відмовляється продавати свою власність. Водночас, у порядку денному ми не знайшли наших двох законопроектів — щодо деофшоризації та змін і доповнень до податкового законодавства.