Завтра в парламенті відбудеться День Європи. Які ключові закони має прийняти Верховна Рада для виконання Угоди про асоціацію, обговорювали під час брифінгу народні депутати, представники уряду, міжнародні та вітчизняні експерти.


Такий комплексний підхід дасть змогу залучити всі причетні сторони до впровадження реформ та імплементації положень цієї угоди, наголосила, відкриваючи зібрання, заступник голови парламентського комітету з питань європейської інтеграції Марія Іонова. Така взаємодія між виконавчою і законодавчою гілками влади та суспільством, за її словами, є гарною альтернативою застарілому механізму, що працював у рамках угоди про партнерство та співробітництво між нашою країною та ЄС. Для нас надзвичайно важливо уникнути ухвалення законопроектів, які суперечать європейському законодавству, зауважила парламентарій. Схожі тематичні дні вже проходили в парламенті, підкреслила вона, і відзначила їх безумовну ефективність.


«Європейський день у Верховній Раді — це дуже добре, — сказав голова представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінські, — але мені було б потрібно, щоб такий день був кожного тижня». Серед законів, які потребують першочергового розгляду, фахівець міжнародного рівня відзначив документ, який розв’язує проблеми, пов’язані з діяльністю енергорегулятора. Він вирішує питання, які маємо в енергетичному секторі, й водночас є необхідним для отримання подальшої фінансової допомоги. Ще один важливий пакет документів стосується охорони довкілля.


Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила: «Європейська інтеграція — це внутрішні щоденні зміни, яких досягають унаслідок низки окремих невеликих кроків». «Їх необхідно впроваджувати щоденно і системно», — зауважила урядовець. На її переконання, для того, щоб кожен закон, який приймає парламент, узгоджувався з європейською нормативною базою, депутати мають плідно співпрацювати з урядом та громадськістю.