Людмила Кириченко (Прилуки Чернігівської області):


«Як прийняття проекту закону щодо спрощення процедури реєстрації медпрепаратів, зареєстрованих в країнах Євросоюзу, США та Японії, вплине на ринок ліків в Україні? Чи не з’явиться в нас ще більше низькоякісних препаратів?».


Голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольга БОГОМОЛЕЦЬ (на знімку):

 


— Моє завдання — змусити зменшити ціну на лікарські препарати. Тому комітет напрацював законопроект про лікарські засоби, який має врегулювати питання реєстрації лікарських засобів в Україні. На жаль, він протягом декількох місяців не виноситься на голосування.


Законопроект Кабміну щодо спрощення процедури реєстрації ліків, зареєстрованих в країнах Євросоюзу, США та Японії, за логікою не мав би бути внесений до парламенту, бо він є частиною однієї глави проекту закону про лікарські засоби. 


Урядовий документ я не підтримую, тому що в ньому закладено корупційні складові. Зокрема, передбачено спрощену реєстрацію для препаратів. Це означає, що ми не створимо здорової конкуренції на зареєстровані ліки.

Йде підкилимне лобіювання і протягування фрагментарного закону Кабміну, з яким у частині дерегуляції ми погоджуємося, але не таким чином, як вона там передбачена. Ми не голосуватимемо за урядовий документ доти, поки не буде винесено на розгляд повний пакет законопроектів, котрі стосуються охорони здоров’я.


Урядовий законопроект треба приймати, щоб зробити крок уперед у спрощенні реєстрації ліків в Україні. Тому сьогодні треба цей документ доопрацювати.

 

Читачі, запитуйте. Газета «Голос України» запрошує читачів ставити запитання народним депутатам, очільникам парламентських комітетів, міністрам 
та керівникам інших органів державної влади. Запитання надсилайте на електронні адреси: melya@golos.com.ua, maіl@golos.com.ua. Відповіді виходитимуть у газеті та розміщуватимуться на сайті www.golos.com.ua в рубриці «Читач запитує...».