Таку акцію перед Тернопільською міською радою організували представники ініціативи прямої дії "Включайся", громадських організацій "Демократичний альянс", "Екоальянс", "Рада бізнесу Тернопілля", "Правовий погляд". За їхнім задумом, червона стрічка мала символізувати лінію, яка у генеральному плані визначає місця, де заборонено забудову; закриту зону, у яку перетворилася міська рада і якою відгородилася від жителів міста, ігноруючи відкрити реальний генплан; межу закону, яку переступила місцева влада.

 

На знімку: акція "Червона стрічка"
перед будівлею міської ради

 

-- За останні п'ять років тернопільські парки зменшилися на 24 гектари, -- каже представник місцевого осередку "Демократичного альянсу" Денис МИЛИЙ. -- У нас є підозра, що під час найближчої сесії намагатимуться узаконити у генеральному плані ті порушення, що вже відбулися. Основна вимога -- зупинити процес внесення змін до нього, поки не закінчилося розслідування у кримінальному провадженні.

 

Щоб з'ясувати, чи є факти зловживань із генпланом, народні депутати, які входять до ініціативи прямої дії, звернулися до Нацполіції. За фактами зловживання владою та службовими повноваженнями порушено кримінальне провадження. Слідство триває, тому ініціатори наполягають: поки правоохоронні органи не розслідують всі порушення у забудові, а їх десятки, і не зроблять своїх висновків, змін до генплану не вносити. Одна з таких забудов, наприклад, торговельний комплекс на Привокзальному майдані. Як не протестувала громадськість й архітектори (про це писав "Голос України"), він таки виріс.

 

На свої запити громадські організації або отримували різні варіанти генплану, або не отримували відповіді взагалі. Це підтверджують і деякі забудовники. Тим часом у міській раді кажуть, що генплан є у вільному доступі на її сайті. Наскільки він реальний і чи не було порушень при забудові -- відповідь мають дати правоохоронці. Хоч для жителів міста давно не є таємницею, як забудовувалися паркові зони, спортивні і дитячі майданчики тощо, що хочуть тепер узаконити. Є й друга сторона медалі. Тернопіль посідає перші місця з темпів житлового будівництва, але жодного мікрорайону з "нуля" не збудовано. Всі новобудови "садять" на прокладені ще у радянські часи мережі. Чи витримають?

 

Людмила НАКОНЕЧНА.

Фото автора.

 

Тернопільська область.

 

Голос України