На Хмельниччині органи статистики провели опитування серед домогосподарств, щоб дізнатись думки краян про стан свого здоров’я та доступність медичних послуг.
З’ясувалося, що менш як  половина населення області оцінили стан свого здоров’я як «добрий», стільки само — як «задовільний». Але кожен сьомий мешканець краю вважає своє самопочуття поганим.
Та, виявляється, є і такі регіони, де люди почуваються значно міцнішими й здоровішими. Найкращим самопочуттям змогли похвалитися мешканці Львівської, Рівненської, Чернівецької та Івано-Франківської областей. Там кожні три людини з п’яти опитаних вважають себе здоровими. А от найбільш хворобливими виявилися мешканці Чернігівської області, серед яких кожен шостий скаржився на поганий стан.
На Хмельниччині сім осіб із десяти хворіли протягом року. До того ж майже сорок відсотків мешканців області мають хронічні захворювання. Найпоширенішими хворобами вже традиційно було названо гіпертонію та серцеві.
Загалом по медичну допомогу дев’ять із десяти краян звертаються до поліклініки. При цьому дев’ять зі ста пацієнтів користуються послугами сімейного лікаря. А от у стоматолога в державних установах лікувалися лише сім відсотків респондентів. Послугами платних медичних установ та приватних лікарів користувалися ще менше хворих — лише чотири відсотки мешканців області.
Статистики зробили висновок, що доступність медичної допомоги значною мірою залежить від фінансових можливостей родин. Так, майже в кожному десятому домогосподарстві, де хто-небудь протягом року потребував медичної допомоги, придбання ліків та медичного приладдя, повідомили про те, що не змогли задовольнити ці потреби. Основною причиною недоступності окремих видів медичної допомоги переважна більшість, до речі, як і попередніми роками, назвали занадто високу вартість ліків, медичних товарів та послуг охорони здоров’я.
Попри те, що формально медицина в нас вважається безплатною, дуже часто пацієнти навіть не звертаються по допомогу до лікарів саме через те, що не мають коштів на купівлю медикаменти та оплату лікування. Тільки за останній місяць в області було зафіксоване підвищення цін у сфері охорони здоров’я на 1,3 відсотка. На перший погляд, цифра зовсім невелика, однак насправді ціни в аптеках просто зашкалюють. Але вибір у людей невеликий: рятуючи здоров’я, змушені прирікати себе на бідність.

Хмельницький.