На Харківщині піротехніки Державної служби з надзвичайних ситуацій отримали сучасне обладнання від країн Європейського Союзу. Передача обладнання відбулася в рамках започаткованого в 2015 році спільного проекту ДСНС України із Данською Радою у справах біженців та Данською групою розмінування «Підтримка гуманітарного розмінування в Україні» на території навчального центру оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС в Харківській області. Проект здійснюється за фінансової підтримки Європейського Союзу. Цей комплект обладнання в понад 300 інструментів — від піротехнічних приладів, засобів індивідуального захисту, спеціальних медичних аптечок до автомобілів — оцінено в 200 тисяч євро. 28 піротехніків уже найближчим часом використовуватимуть його для гуманітарного розмінування на Донбасі.

— Обладнання включає в себе спеціальні піротехнічні транспортні засоби, сучасні металодетектори для пошуку вибухонебезпечних предметів, засоби індивідуального бронезахисту, модульні та індивідуальні набори інструментів для розмінування, засоби життєзабезпечення в польових умовах, автомобільні й індивідуальні радіостанції для забезпечення зв’язку та навігаційні системи, — пояснюють фахівці.
— Використання цього обладнання дасть змогу істотно збільшити рівень захисту піротехніків під час роботи, особливо знешкодження мін-пасток. Крім того, сучасне оснащення підвищить якість виконання робіт з пошуку, виявлення та знешкодження вибухонебезпечних предметів, у тому числі спеціально встановлених вибухових пристроїв, — зазначає заступник голови ДСНС України Олег Авер’янов.
Керівник відділу преси та інформації Представництва Європейського Союзу в Україні Юрген Вілчінскас підкреслює, що місія ЄС в Україні із задоволенням співпрацює з Державною службою України з надзвичайних ситуацій, а також з усією командою Навчального центру оперативно-рятувальної служби цивільного захисту. «Ми змогли переконатись, що екіпіровка та обладнання, котрі сьогодні Європейський Союз передав для рятувальників ДСНС, дійсно потрапили до рук професіоналів найвищого ґатунку», — наголосив він.
Директор Представництва Данської ради у справах біженців в Україні та Данської групи із розмінування Кріста Зонголовіч наголосила, що головна мета цього проекту — знизити кількість нещасних випадків серед цивільного населення, які спричинені мінами та іншими вибухонебезпечними залишками війни. За останні два роки ні в чому не винні мешканці східної України змушені були дуже багато пережити. Наша робота має сенс навіть тоді, коли всі ці зусилля зберігають від смерті чи каліцтва хоча б одне людське життя.
Окрім розмінування, ЄС підтримує ініціативу інформування про мінну небезпеку для цивільного населення. За останніх півроку в цій програмі взяли участь майже 20 тисяч людей у Луганській та Донецькій областях. Завдяки чому вчителі, психологи та волонтери громадських організацій передають отримані знання про мінну небезпеку та поширюють їх серед мешканців територій, де прокотилася війна, і цим самим сприяють зниженню кількості нещасних випадків та зміцненню співпраці між цивільним населенням та ДСНС.

Харківська область.

 

 

Автомобілі, які не підведуть.

Фото автора.