Футбол. Сьогодні поговоримо про третього нашого суперника в груповій частині на фінальному турнірі Євро-2016 у Франції. І то особлива команда. І ось чому: багато експертів, фахівців, уболівальників схиляються до думки, що вирішальним з точки зору боротьби за вихід до 1/8 фіналу чемпіонату Європи-2016 буде поєдинок 21 червня у Марселі, в якому протистоятимуть команди України та Польщі. Саме вони і боротимуться за перепустку до плей-оф. Адже всі однозначно ще до старту змагань перше місце в групі С віддали команді Німеччини.

***

Історія наших зустрічей досить насичена і цікава. Насамперед варто нагадати про спільне й успішне проведення нашими країнами Євро-2012. Але тоді ми лише співпрацювали, а не з’ясовували стосунки на футбольному полі.
А от в баталіях останнього разу доля нас зводила з сусідами у відбірному циклі до чемпіонату світу-2014. Тоді українці двічі перемагали «Кадру». Спочатку була досить несподівана і переконлива звитяга українців (3:1) у Варшаві. До речі, то був дебют біля керма «жовто-синіх» в офіційному матчі їхнього нинішнього наставника Михайла Фоменка. А восени 2013 року українська команда виграла матч у Харкові (1:0). Переможного удару тоді завдав Андрій Ярмоленко.
Крім двох поєдинків у 2013-му, українці і поляки грали між собою ще п’ять разів. Уперше — у 1998-му, коли «Кадра» виграла товариський матч у Києві (2:1). У відборі до чемпіонату світу-2002 українці знову програли на «Олімпійському» (1:3), а зустріч у Хожуві, яка для господарів нічого не вирішувала, завершилася нічиєю (1:1).
Першу перемогу над сусідами українці здобули 2008 року у Львові (1:0), коли їх тренував Олег Блохін. Через два роки в Лодзі, коли збірну України вже очолював Юрій Калитвинцев, гості уникли поразки на другій компенсованій рефері хвилині в поєдинку, в якому поляки мали величезну перевагу. Нічию (1:1) українцям приніс гол Євгена Селезньова.

***

Але з часу останніх зустрічей минуло вже чимало води, збірна Польщі істотно змінилася. На заміну Вальдемару Форналіку прийшов новий тренер Адам Навалка. І з його появою поляки помітно додали в грі, особливо почали відзначатися доброю тактичною підготовкою. Нинішній наставник почав будівництво команди з того, що добре організував оборонну ланку.
Саме дисциплінована і надійна гра в обороні та швидкі контратаки принесли «білим орлам» історичну перемогу над німцями (2:0) у відбірному циклі до Євро-2016. І хоч у Франкфурті-на-Майні німці взяли реванш (3:1), команда Навалки посіла в групі друге місце й отримала путівку до Франції, випередивши ірландців, шотландців, Грузію та Гібралтар.

***

У рамках відбірного циклу до Євро-2016 червоно-білі відзначилися неабиякою результативністю, забивши 33 м’ячі — у середньому по три влучення за гру. Щоб оцінити цей показник, варто подивитися на результат команд, котрі розташувалися слідом за поляками за цим показником — Англія 31 м’яч і три збірні з 24 м’ячами.
У збірній Польщі є гравці по-справжньому елітного класу. Це насамперед нападник мюнхенської «Баварії» Роберт Левандовський. Саме він, забивши у десяти матчах 13 м’ячів, став найкращим бомбардиром відбору. І в чемпіонаті Бундесліги Роберт забиває регулярно. Але в останньому турнірі, в якому «Баварія» здобула чергове «золото», відбулася подія неординарна: Левандовський у матчі з «Вольфсбургом» протягом десяти хвилин забив п’ять(!) м’ячів. І увійшов до Книги рекордів Гіннеса як автор найшвидшого в історії «пента-трику».

***

Щодо віку футболістів, то Навалка основну ставку робить на досвід. Вік більшості гравців перевищує 25 років. Можливо, це і дає змогу «білим орлам» демонструвати рівень гри і результати, котрі викликають повагу. Їх разом із німцями вважають головними фаворитами на вихід з групи С. Саме таке початкове завдання перед своєю національною командою поставило керівництво польського футболу. Але, можемо не сумніватися, що у поляків є інша, значно вища мета. От і стоїть перед збірною України нелегке завдання завадити тим планам здійснитися.

***

Тренерський штаб поляків уже оголосив список футболістів, які починають підготовку до баталій у Франції: воротарі — Лукаш Фабіанський («Свонсі», Англія), Артур Боруц («Борнмут», Англія), Войцег Щенсний («Рома», Італія), Пшемислав Титонь («Штутгарт», Німеччина); оборонці — Тьяго Сіонек («Палермо», Італія), Павел Давидович («Бенфіка», Португалія), Каміл Глік («Торіно», Італія), Міхал Паздан, Артур Йендрішек (обоє — «Легія», Варшава), Лукаш Пішчек («Боруссія», Німеччина, Дортмунд), Бартош Саломон («Кальярі», Італія), Якуб Вавржиняк («Лехія», Гданськ); півоборонці — Якуб Блащиковський («Фіорентина», Італія), Каміл Гросіцький («Ренн», Франція), Бартош Капустка («Краковія»), Томаш Йодловец («Легія»), Карол Лінетті («Лех»), Гжегож Криговяк («Севілья», Іспанія), Крістофер Мачинський («Вісла», Краків), Славомир Пешко («Лехія»), Мацей Рибусь («Терек», РФ), Філіп Старжинський («Заглембе»), Павел Вшолек («Верона», Італія), Петр Зелінський («Емполі», Італія); нападники — Роберт Левандовський («Баварія», Німеччина), Арек Мілік («Аякс», Нідерланди), Маріуш Степінський («Рух»), Артур Собьєг («Ганновер», Німеччина).
Остаточну заявку поляки планують оголосити 30 травня.

 

 

Атаку завершив Андрій Ярмоленко.

 

 

Роберт Левандовський виграв боротьбу у Дениса Гармаша.

 

 

Атакує Артем Федецький (ліворуч).

Фото Євгена КРАВСА.