Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко зустрілася з Головою Комітету в закордонних справах Палати депутатів парламенту Чеської Республіки Карелом Шварценбергом.

Сторони обговорили питання щодо розширення двосторонніх міжпарламентських зв’язків.

 

Політики обмінялися думками стосовно ситуації на Донбасі та імплементації Мінських угод. У цьому контексті Ірина Геращенко наголосила: наша країна «високо цінує позицію пана Карела Шварценберга щодо України та послідовну підтримку нашої європейської перспективи».

Перший заступник Голови Верховної Ради подякувала чеській стороні за тверду позицію в питанні звільнення Надії Савченко та інших політв’язнів. Вона підкреслила, що звільнення заручників — це обов’язковий пункт Мінських угод. Санкції проти Російської Федерації мають тривати до їх повного виконання.

«Ми сподіваємося на подальшу підтримку Чехії в рамках інституцій ЄС з чутливих для України питань, зокрема, збереження санкцій Євросоюзу проти Росії до повного виконання Мінських домовленостей, а також швидкого ухвалення позитивного рішення щодо запровадження ЄС безвізового режиму з Україною», — сказала Ірина Геращенко.

Вона також висловила занепокоєння почастішанням випадків нелегального відвідування певними членами чеського парламенту тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму та підтримкою певних чеських політиків діяльності неурядової організації сепаратистського спрямування «Всесвітня рада підкарпатських русинів».

У свою чергу Карел Шварценберг звернув увагу на необхідність протистояти деструктивній ролі російської пропаганди. Він наголосив, що чеська сторона послідовно підтримує Україну в її боротьбі за збереження власних територій та євроінтеграційні прагнення.

Ірина Геращенко подякувала голові Комітету в закордонних справах Палати депутатів парламенту Чеської Республіки «за діалог, який є з Верховною Радою України і парламентським Комітетом у закордонних справ».

 

Прес-служба апарату Верховної Ради України.