Закон України «Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони», який днями прийняла Верховна Рада, є наступним великим кроком на шляху до перемоги. Про це вчора на брифінгу заявив директор Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони України полковник Володимир Гулєвич.
— Цей закон забезпечує вчасне та ефективне проведення закупівель для потреб Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період, період надзвичайного стану та проведення АТО. Він передбачає, що під час здійснення закупівель через систему електронних закупівель «ProZorro» буде значно посилено відповідальність постачальників за порушення процедури закупівлі та зрив термінів постачання, скорочено строки проведення процедур закупівель з 60 до 14 днів, — повідомив Володимир Гулєвич.
Як розповіла керівник групи з розроблення цього законопроекту Проектного офісу реформ Міноборони Тетяна Доманова, недобросовісні учасники тендерів відтепер нестимуть фінансову відповідальність і втрачатимуть свою репутацію. Участь компаній у тендерах здійснюватиметься під банківські гарантії, і в разі порушення процедури закупівлі, постачання неякісної продукції або зриву терміну її постачання банк, який надав гарантію учаснику, сплачуватиме Міністерству оборони 3% від вартості закупівлі.
Крім того, Міністерство оборони матиме право дискваліфікувати недобросовісного учасника тендера на один рік. При цьому ці фірми оприлюднюватимуть у відповідному розділі порталу державних закупівель.