БРИФІНГИ

 

Представники міжфракційного депутатського об’єднання «Крим» звернулися до всіх громадян і закордонних друзів нашої країни із закликом «Сумуймо разом!». У такий спосіб вони запропонували долучитися до вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу і боротьби за його права. «Нині Крим унаслідок збройної агресії окупований Російською Федерацією, і кримські татари знову зазнають репресій, — зауважив представник Блоку Петра Порошенка народний депутат Олексій Гончаренко. — Корінних мешканців Кримського півострова всіляко переслідують за етнічною ознакою, за релігійні погляди, за симпатію України і українців».

Парламентарій пригадав, що під час окупації цієї частини нашої країни в 2014 році саме кримські татари виходили на акції протесту і проявляли лояльність до нашої влади. І нині ці люди виступають проти окупаційного режиму, щодня наражаючи себе на небезпеку. На думку народного обранця, злочини перед багатостраждальним народом не можна забувати, а його біль — це біль всієї країни. «Ми сумуємо. Ми пам’ятаємо. Крим — це Україна», — завершив свій виступ депутат.


Колега Олексія Гончаренка по фракції та міжфракційному об’єднанню Юлій Мамчур, приєднавшись до його слів, повідомив, що 15 червня у Верховній Раді відбудуться парламентські слухання, присвячені проблематиці кримськотатарського народу і поверненню Криму. Із 2014 року, з моменту окупації, такі слухання пройдуть уперше, зауважив законотворець. Усіх громадських активістів, небайдужих до цього питання, він закликав долучитися до цього обговорення.


Тема квот повертається


Сімдесят відсотків киян вважають своєю рідною мовою — українську. Водночас на вулицях міста переважає російська. Зарадити ситуації зможе збільшення україномовного контенту в ефірах радіостанцій, вважають автори скандального законопроекту, яким пропонується запровадити квоти для виконавців музики державною мовою. За словами одного із авторів документа Олега Медуниці, законопроект доопрацьовано відповідно до рішення парламентського Комітету з питань свободи слова і вже схвалено в Комітеті з питань культури. «Українці зможуть більше слухати музики рідною мовою в ефірі радіостанцій», — каже він, наполягаючи на швидкому рішення профільного комітету і внесенні законопроекту в зал.


Надія СМІЯН.