У вівторок у грецькому місті Салоніки відбулася церемонія початку прокладення Трансадріатичного газо-проводу. Він стане продовженням Трансанатолійської ГТС і забезпечить природним газом із Азербайджану Грецію, Албанію та Італію, знизивши їх залежність від Росії. Загальна довжина нового європейського газопроводу від турецько-грецького кордону до півдня Італії становитиме 878 кілометрів. Із Албанії на південь Італії він має проходити дном Адріатичного моря. Передбачається, що перший газ по ньому піде в 2020 році.

 

Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас заявив у Салоніках, що цей проект дозволить відкрити в країні понад 8 тисяч нових робочих місць для фахівців різного профілю і газифікувати північні регіони країни.


Угоду про будівництво Трансадріатичного газопроводу Афіни уклали зі швейцарською компанією Trans Adrіatіc Pіpelіne AG. Єврокомісія визнала її такою, що повністю відповідає законодавству Євросоюзу. Фінансувати будівництво будуть лише приватні інвестори, для яких в угоді передбачено особливий податковий режим. На думку фахівців, це не відіб’ється негативно на рівні конкуренції на газовому ринку ЄС. Новий маршрут поставок газу лише збільшить її і може привести до зниження цін на газ і його транспортування до споживачів.


Новий енергетичний проект спільними зусиллями реалізовуватимуть компанії «Брітіш Петроліум», азербайджанська «СОКАР», італійська «Снам», бельгійська «Флуксіс» та інші фірми-підрядники. Проектна потужність Трансадріатичного газопроводу — 10 млрд. кубометрів природного газу на рік.


Віце-президент ЄК Марош Шефчович на церемонії у Салоніках назвав 17 травня історичним днем. Він зазначив, що новий відрізок «Південного газового коридору» з’явиться завдяки дуже важкій роботі урядів різних країн Європи й забезпечить більшу енергетичну безпеку континенту.