Хвилі ентузіазму, що вирують навколо «Євробачення», рідко докочуються до берегів Америки.

До нинішнього року цей конкурс взагалі не показували на ТБ, а преса обмежувалася короткими й, часом, іронічними замітками. В травні 2016-го, схоже, відбувся прорив. І це навряд чи можна пояснити фактом трансляції фіналу по телеканалу-новачку LogoTV чи участю у церемонії американської зірки Джастіна Тімберлейка.

Якщо судити за матеріалами, що з’явилися у низці провідних ЗМІ, перемога на конкурсі співачки з України стала не тільки помітним музичним феноменом, а й важливою подією, що висвітила складні процеси в політичному й громадському житті континенту. Як результат — американці, яким зараз серед шуму й галасу передвиборних перегонів рідко нагадують про незгасаючий конфлікт у далекій Україні, одержали своєрідний урок з історії і міжнародного права. Компліменти вокальній і артистичній майстерності співачки супроводжувалися розповідями про Крим і долю його корінного населення та коментарями про те, як легко можна порушити суверенітет європейської держави.

«32-річна співачка змусила завмерти зал своєю зворушливою оригінальною піснею під назвою «1944» про депортацію у 1944 році кримських татар за наказом комуністичного вождя Радянського Союзу Йосипа Сталіна», — пише журнал US Magazіne. «До речі, нинішній президент Росії Володимир Путін анексував Крим два роки тому, в 2014 році». Розповідаючи про те, що сім’я співачки «дотепер там живе під контролем Путіна», видання наводить слова Джамали про сум і біль, що супроводжують її останні два роки — вона не може повернутися до рідних додому.

За словами The Wall Street Journal, «Євробачення» «коронувало співачку з голосом і артистку, якій є, що сказати: Джамалу з України». Співачка описала «горе етнічних татар, депортованих із Криму за вказівкою Сталіна», зазначає газета, додавши, що після недавнього «вторгнення Росії в Крим, Україна втратила контроль над територіями на сході країни, де при владі опинилися підтримувані Росією сепаратисти». Цього року, наголошує Journal, конкурс відбувався під грозовими хмарами терору в Брюсселі, кризи мігрантів і підвищеної напруженості між Україною та Росією.

Хоча в ній немає конкретних згадувань про Радянський Союз, пише The Washіngton Post, пісня передає почуття великого горя того часу, з яким у Джамали є особистісний зв’язок, оскільки її прабабуся із п’ятьма дітьми були насильно виселені з рідних місць. Однак для російських чиновників головним подразником виявилися паралелі із сучасністю, підкреслює газета, адже родина Джамали живе в Криму, який був анексований російським президентом у 2014 році. Крім того, зазначає видання, конкурс «Євробачення» є предметом національної гордості для багатьох росіян, включаючи Путіна: для того, щоб забезпечити перемогу російському конкурсантові Лазарєву, Росія найняла для нього провідних композиторів і педагогів з вокалу.

Повідомляючи про те, як кримські татари святкували перемогу української співачки, Assocіated Press пише, що її пісня «проливає світло на трагедію їх депортації до Середньої Азії у роки радянського диктатора Йосипа Сталіна й водночас містить натяк на те, як з ними нещодавно обійшлися під владою російського президента Володимира Путіна». Американське агентство повідомило також і про реакцію на перемогу Управління ООН із прав людини в Женеві. Цитуючи слова представника ООН про те, що перемога Джамали «ніяк не вплине» на становище кримських татар на півострові, Assocіated Press зазначає, що «від часу анексії Криму в 2014 році татари там зазнають утисків, що  посилюються».

Питання, пов’язані з обвинуваченнями в «політизації» пісенного конкурсу, порушила у своєму коментарі на сайті CNN фахівець із питань Східної Європи Мейхіл Фаулер, доцент кафедри історії Стетсонського університету. З її точки зору, російським суддям та іншим чиновникам не личить скаржитися. Отже, з іронією зауважує автор, на цьому конкурсі ми повинні дотримуватися начебто олімпійських ідеалів: тільки спорт — чи музика!, тож, мовляв, залишимо осторонь наявні проблеми в ім’я високих цілей світової спільноти. «Але знаєте що?» — пише Фаулер. — У цьому випадку одна країна «Євробачення» вторглася і забрала територію іншої країни «Євробачення»... І ви хочете, щоб це ніяк не вплинуло на атмосферу змагання?»

Нью-Йорк.