Депортація: ніколи знову

 

На цьому наголосив Президент Петро Порошенко під час вечора-реквієму пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Яким би тривалим не виявився процес деокупації півострова, сказав він, країну-злодія примусять повернути вкрадене, і нагадав: такий злочин, як анексія, не має в міжнародному праві строку давності.

 


«Упевнений, що ми обов’язково повернемо під український суверенітет і Крим, і окуповані райони Донбасу», — наголосив глава держави. До того часу, за його словами, ключовим завданням залишається захист прав і свобод наших громадян та всебічна підтримка спротиву окупаційній російській владі.


Очільник країни пообіцяв і надалі вживати всіх заходів для утримання на порядку денному європейської і світової політики питання незаконного захоплення Криму як безпрецедентного після Другої світової війни факту порушення міжнародного права. У понеділок у Стамбулі на Всесвітньому гуманітарному саміті Петро Порошенко обговорюватиме ці питання з провідними міжнародними лідерами. До складу нашої делегації також включено лідерів кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва і Рефата Чубарова та співачку Джамалу.


Петро Порошенко подякував усім кримчанам, які в складних умовах не переривають свого громадянського та духовного зв’язку з вітчизною — Україною, не визнали окупаційного режиму і в доступний спосіб чинять опір.


«Минулого тижня парламент ухвалив постанову «Про перейменування окремих населених пунктів та районів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя», — сказав Петро Порошенко. — Ми повернули історичні, в тому числі й кримськотатарські назви. Поки це ще, на жаль, декларація, але реальністю вона обов’язково стане після звільнення півострова».


За словами глави держави, війна для України закінчиться лише тоді, коли останній клаптик нашої землі в Криму і на Донбасі буде звільнено, а нога останнього окупанта покине нашу територію. «А до цього ми маємо бути сильними й непохитними в своїй вірі», — резюмував Президент, повідомляє його прес-служба.

 


Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).