Минулої середи відповідальні особи адміністрації Хіросіми провели щорічний ритуал: вони підійшли о 8.15 ранку (саме в цей час 6 серпня 1945 року було скинуто атомну бомбу на місто) до пам’ятника в Меморіальному парку миру і вшанували пам’ять жертв хвилиною мовчання.

 

А після цього витягнули із кам’яного кенотафа 108 томів безсмертного реєстру, в якому міститься перелік імен 297.684 осіб — усіх жертв атомного бомбардування, у тому числі тих, хто вижив в атомному пеклі й помер до 5 серпня минулого року. Учасники цього відповідального дійства розклали томи реєстру на білому полотні, перегортали сторінку за сторінкою, провітрюючи їх і перевіряючи стан збереження записів. Таку процедуру вони здійснюють постійно незадовго до початку сезону дощів.


Однак цього року процедура має особливий відтінок. За кілька днів в Японії відбуватиметься саміт «Великої сімки», на який зберуться лідери найбільш розвинених країн світу. А по його закінченні вперше в повоєнній історії місто, яке зазнало атомного бомбардування, відвідає чинний президент країни, чия бомба впала на це місто. Треба віддати належне нинішньому президенту США, який має намір здійснити крок, на який не знайшли в собі сили його попередники.


Білий дім уже прокоментував, що візит Обами надасть можливість президенту США підтвердити його заклик до ядерного роззброєння. Директор з питань контролю за озброєнням Ради національної безпеки США Джон Волфстал заявив японській телекомпанії NHK, що Обама послідовно, ще з виступу в Празі 2009 року, наголошує на важливості руху до ядерного роззброєння, і саме такого послання варто очікувати під час його відвідання Хіросіми.


Радник з національної безпеки президента США Бен Родс в інтерв’ю агентству Kyodo News, відповідаючи на запитання, з яким посланням виступить в Хіросімі Обама, сказав так: «У США як єдиної країни, яка застосувала ядерну зброю, є унікальна та моральна відповідальність за те, щоб попередити його застосування в майбутньому». «Ми маємо визнати жахливі втрати від застосування ядерної зброї», — додав Бен Родс. Водночас на його думку, «існує спосіб, коли ми можемо визнати історію, не переглядаючи рішень і не сумніваючись у правильності дій колишніх лідерів».


Прес-секретар Білого дому Джош Ернест зазначив, що більшість американських ветеранів, які воювали з Японією під час Другої світової, підтримують відвідання Хіросіми. А заввідділу Азії Ради нацбезпеки США Деніел Крітенбрінк заявив, що Обама вшанує пам’ять усіх жертв американських атомних бомбардувань 1945 року, в тому числі корейців та американських військовополонених, які також загинули та зазнали радіаційного опромінення.


Члени асоціації NіhonHіdanky, що об’єднує мешканців Хіросіми та Нагасакі, які пережили атомне бомбування, стверджують, що вони з повагою ставляться до рішення Обами прибути до Хіросіми. Вони звернулися до Обами з відкритим листом, в якому зазначили, що хотіли б зустрітися з ним під час цього візиту і повідати йому свої історії про «пекло на Землі». Автори листа закликають Обаму активно діяти, щоби домогтися повної заборони та ліквідації ядерної зброї, а ще — аби США ратифікували Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань, який було прийнято на 50-й сесії Генеральної Асамблеї ООН 10 вересня 1996 року. 


Барак Обама уже завтра розпочинає візит до В’єтнаму, звідки прибуде на саміт «Великої сімки» в Японії.

Токіо.