Наступна зустріч Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі відбудеться 1 червня. Про це спеціальний представник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік заявив 18 травня за підсумками засідання в Мінську.


Він розповів, що робоча підгрупа з політичних питань протягом двох днів обговорювала модальності проведення виборів в окремих районах Луганської та Донецької областей.


«Обговорення питання амністії було відкладено до наступного засідання», — повідомив Сайдік. А от економічна підгрупа, за його словами, займалася питаннями відновлення платежів за постачання води, здійснення координації ремонтних робіт, відновлення зруйнованої інфраструктури, зокрема, електричних мереж, газогонів і залізничних колій.


Водночас координатори місії ОБСЄ заявили, що на зустрічі в нормандському форматі ключовими під час обговорення ситуації в зоні воєнного конфлікту на сході України мають стати гуманітарні питання. У місії вважають: перейти до політичних питань без забезпечення безпеки й гуманітарного компонента неможливо.


Поки в столиці Білорусі тривають переговори про мирне врегулювання конфлікту на сході України, у зоні бойових дій проросійські військові формування демонструють протилежні настрої. «На слов’янському напрямку супротивник намагається розширити контрольовану територію шляхом захоплення окремих ділянок так званої сірої зони», — йдеться в повідомленні Головного управління розвідки МО України. Крім того, у відомстві зазначили, що в районі Новолуганського підрозділи 3-ї окремої мотострілецької бригади (Горлівка) 1-го АК Росії проводять роботи з інженерного облаштування нових позицій.


Паралельно триває призов у гібридну армію. При цьому керівництво російсько-окупаційних військ здійснює ретельний спеціальний відбір особового складу для служби в лавах бойовиків «ДНР» і «ЛНР». Перевага надається колишнім військовослужбовцям і найманцям, які є вихідцями з України, мають родинні зв’язки або певний час проживали на території нашої держави. Про це вчора на брифінгу заявив представник ГУР Міноборони України Вадим Скібіцький. Вони мають стати основною так званої «хвилі репатріантів України», які нібито повертаються на історичну батьківщину і видаватимуть себе за корінних мешканців.