Футбол. Ліга Європи. Фінал. 18 травня.
«Ліверпуль» (Англія) — «Севілья» (Іспанія). 1:3. Голи: Старрідж, 35, Гамейро, 46, Коке, 64, 70.
«Ліверпуль»: Міньолє, Клайн, Ловрен, Туре (Бентеке, 82), Морено, Мілнер, Джан, Лаллана (Аллен, 73), Фірміно (Орігі, 69), Коутіньо, Старрідж. Тренер — Юрген Клопп.
«Севілья»: Сорія, Феррейра, Рамі (Колодзейчак, 78), Каррісу, Ескудеро, Криговяк, Н’Зонзі, Коке, Банега (Крістофоро, 90+4), Вітоло, Гамейро (Іборра, 89). Тренер — Унаї Емері.
Рефері — Йонас Ерікссон (Швеція).
Базель (Швейцарія). «Сант-Якоб Парк». 34 429 глядачів. 14 градусів.
«Севілья» вже увійшла в історію футболу як команда, котрій уперше вдалося тричі поспіль виграти Лігу Європи. Хоча після першого тайму, який іспанський клуб програв «Ліверпулю», мало вірилося, що таке станеться. Однак підопічні блискучого тренера Унаї Емері виявили свої найкращі якості і переконливо досягли мети.
А починалося все не так, як хотілося. Фантастичний м’яч забив Старрідж! Але він став одним із... винуватців поразки, залізши в офсайд. А відтак, не дав змоги своєму колезі Ловрену забити другий м’яч у ворота іспанців. І навіть не цей епізод став вирішальним. Усе могло завершитись інакше, але рефері двічі не зафіксував гру рукою в оборонців «Севільї» у своєму карному майданчику.
Але варто зважити те, що в Ерікссона було власне бачення тих моментів і він трактував правила зі своєї точки зору. Втім, це жодним чином не применшує заслуг іспанського клубу. А він після перерви буквально перевтілився.
Можна лише здогадуватися, чому «Ліверпуль» вийшов на другий тайм таким розслабленим, що уже на 19-й секунді пропустив. Але саме влучення Гамейро докорінно змінило перебіг матчу. Після цього англійські футболісти так і не отямилися до самого кінця поєдинку.
Натомість «Севілья» з її досвідом виступів у фіналах Ліги Європи створювала дедалі нові моменти біля воріт суперника. І дубль чаклуна Коке був ще малим покаранням для «Ліверпуля». Адже все могло завершитися для нього ще більшими неприємностями.
Отже, «Севілья» вп’яте виборола другий за значенням європейський клубний кубок. І стала найтитулованішою командою в історії турніру Кубка УЄФА, перейменованого на Лігу Європи. А ще севільці здобули право в наступному сезоні зіграти в Лізі чемпіонів.

Новачок «Севільї» українець Євген Коноплянка (на знімку) в цьому поєдинку не брав участі. Прикро, звичайно. Але це не применшує його внеску в підсумкову перемогу. До речі, він зіграв шість матчів у Лізі чемпіонів і стільки само в Лізі Європи. Він уперше в кар’єрі виграв євротрофей і тепер має право привезти кубок до України.

Фото іnstagram.