У вівторок, 17 травня, «Голос України» опублікував статтю «Бійці АТО «воюють» з перевізниками», а вже у середу в Сумській облдержадміністрації відбулась нарада на тему пільгових пасажироперевезень. Тож маємо приклад зразкового реагування влади на виступ газети.

 

Як ми вже повідомляли, на Сумщині створено обласну програму та акумулюється обласний фонд, які покликані забезпечити гарантії учасникам бойових дій на Донбасі щодо безплатного обслуговування на громадському транспорті. Але минуло вже кілька місяців, а хороші наміри так і залишились на папері. Через це і в учасників АТО, і у перевізників урвався терпець, і вони дедалі частіше почали конфліктувати між собою. 


Перший заступник голови Сумської ОДА Олександр Марченко повідомив, що з початку червня регіональна програма обов’язково запрацює. Із запланованих на її реалізацію 13 млн. грн. станом на 18 травня було зібрано майже 5 млн. До 1 червня буде 10 млн. грн., і з такими грошима можна починати: решту «донесуть».


Чому саме 13 млн. грн.? На Сумщині 6,5 тисячі учасників бойових дій на Донбасі, тож на кожного вирішили виділити 2 тис. грн. на рік. Ці кошти підуть перевізникам на забезпечення безплатного обслуговування учасників бойових дій на міжміських та міжобласних маршрутах. Грошима «скидаються» всі міські та районні ради області, кошти акумулюються на єдиному рахунку в області й затим розподіляються за потребою. Суми, зокрема, виділяють 4,8 млн. грн. В облдержадміністрації підрахували, що 4 млн. із цього внеску буде використано для учасників АТО, що проживають у самих Сумах: їх тут майже 1900 осіб.


За словами Олександра Марченка, для безплатного проїзду учасників АТО на приміських маршрутах в області вже накопичено загалом 1,1 млн. грн. 


Присутні на нараді представники учасників АТО вважають: ідеальний варіант — видати кожному по 2 тис. грн. на проїзд у транспорті, і не треба буде морочитись із пред’явленням квитків до структур соцзахисту, аби отримати за них компенсацію. Однак в облдержадміністрації вважають, що такий підхід не гарантує головного: усунення конфліктів між бійцями АТО та перевізниками та зняття соціального напруження в регіоні. Бо хтось може отримати 2 тис. грн., а все одно вимагати безплатного проїзду, адже таке право передбачене законом. Водночас може не розв’язати проблеми і механізм, запропонований облдержадміністрацією, бо що робити учасникові бойових дій, коли у нього не буде грошей, а вкрай треба поїхати? Згідно з тим же законом, він має на це право. Було розглянуто ще кілька варіантів.


Після довготривалої дискусії учасники наради досягли хиткого консенсусу. 

Сумська область.

 

Учасники АТО блокують приміський автовокзал у Сумах.

 

Фото з сумського сайту СпецКор.