Про це повідомила на брифінгу в парламенті Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко (на знімку), інформуючи про результати роботи Тристоронньої контактної робочої групи в Мінську, засідання якої відбулося 18 травня. За її словами, ключовим пунктом переговорів був безпековий компонент. «Українська сторона наполягає на тому, що проросійські бойовики, які отримують російську зброю, залишаються головними порушниками тиші... Тільки сталий режим тиші може бути тим фундаментом, який сприятиме вирішенню соціально-економічних питань, гуманітарних та політичних», — наголосила Перший заступник глави парламенту.

Ірина Геращенко також розповіла, що на засіданні соціально-економічної підгрупи в Мінську міжнародні експерти представили доповідь, згідно з якою шахти, які перебувають на окупованих територіях, у разі продовження обстрілів, становлять реальну екологічну небезпеку для території Донбасу.

Що стосується звільнення заручників, то, за словами депутата, місія ОБСЄ вперше визнала, що бойовики фактично заблокували цей процес і вимагають від України амністії.

«Сьогодні, за інформацією СБУ, в заручниках у бойовиків залишаються 112 осіб, — повідомила Геращенко. — Це цивільні і військові, у РФ незаконно утримують 12 політв’язнів».

Водночас вона наголосила, що питання звільнення заручників перебуває на особистому контролі у Президента України. «Очікуємо найближчим часом на позитивні новини щодо повернення до дому Юрія Шолошенка та Геннадія Афанасьєва, котрі мають тяжкі діагнози», — сказала вона. Коментуючи перспективи звільнення Надії Савченко, народний депутат нагадала: 20 травня офіційно набирає чинності судовий вирок щодо двох російських грушників, котрих заарештовано в Україні, «І ми дуже сподіваємося, що набрання чинності вироком розкриє шлях до того, щоб найближчим часом Надія Савченко повернулася в Україну», — зазначила Ірина Геращенко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.