За останній рік у рейтингу світового індексу сприйняття корупції Україна піднялася лише на одну сходинку. Нині ми посідаємо 130-те місце зі 168 позицій. Такими цифрами відкрила парламентські слухання: «Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні» заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд. Проте, за її словами, ситуація з несприйняттям корупції в українському суспільстві значно поліпшилася, і це гарний показник.

О. Сироїд нагадала також, що створено всі необхідні органи, щоб розпочати боротьбу, формувати політику та запобігати поширенню корупції. «Однак питання невідворотності покарання корупціонерів і досі залишається найбільш нагальним. Фактично ми не чули і не бачили тієї справи, яка б нас переконала: корупційні злочини будуть покарані», — зауважила вона. Це, за її словами, величезне завдання для всіх створених антикорупційних органів. А передусім великий виклик для суду, який нині має найнижчу довіру українського суспільства. «І це вже є викликом для українського парламенту, який має вжити заходів і допомогти створити такий суд, сформувати такий його склад, який не лише користувався б довірою людей, а й мав величезну відвагу. Адже ми розуміємо: будь-яка високопосадова корупція приведе нас до олігархів. Власне, вони є джерелом політичної корупції, з якою має боротися все українське суспільство», — наголосила заступник глави парламенту. Першоджерелом політичної корупції О. Сироїд назвала вибори і закликала, об’єднавши зусилля політиків та громадськості, «зробити крок до її подолання — ухвалити новий закон про вибори на пропорційній основі з відкритими списками».

У тому, що олігархи були й залишаються лідерами корупції, переконаний і голова Комітету з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв. Він сподівається, що новий Генеральний прокурор «почне арешти лідерів клептократії». «Нічого особистого, якщо Юрій Луценко почне арешти тих людей, які голосували за його призначення, незалежно, чи вони походять із Партії регіонів, чи з оточення Президента. Я перший буду його підтримувати», — сказав він.

Та найстрашніше, за словами Є. Соболєва, що надії людей на подолання корупції було оплачено кров’ю. «Під час війни за незалежність, як і під час багатьох дій з ухвалення економічних чи антиправосудних рішень лідери клептократії, олігархи діяли в інтересах Росії. І найбільше це показали Крим і Донбас, коли за одним єдиним виключенням всі олігархи України або стояли збоку, роблячи вигляд, що їх це не стосується, або відверто відкривали двері окупанту. І це ставить перед нами не просто запитання, як подолати корупцію, це ставить перед нами запитання, як подолати корупцію, яка, по суті, управляється з держави, що на нас напала, і захищається цією державою?», — зауважив голова комітету.

За словами директора Національного антикорупційного бюро (НАБ) Артема Ситника, нині до суду скеровано 11 кримінальних проваджень. Усі вони стосуються переважно працівників прокуратури обласного генерального рівня. Направлено також справи стосовно декількох суддів, працівників СБУ, керівників державних установ, які обвинувачуються в розтраті державних коштів. Щодо офшорів, то, на думку А. Ситника, сам по собі офшор не є кримінальним правопорушенням, якщо він не використовується з метою скоєння злочинів.

У провадженні Спеціалізованої антикорупційної прокуратури нині перебуває понад 150 справ. І стосуються вони, за словами керівника установи Назара Холодницького, осіб, незалежно від того, чиї партійні чи кланові інтереси вони представляють. «Саме тому ми розуміємо, на який шлях стали, і ми будемо невгодні всім — усім і одразу. Але ми знаємо одне: у нас є підтримка країни і ми є звичайні громадяни цієї країни. І мені, як пересічному громадянину, який займається цією надскладною роботою, також хочеться показати результати боротьби з корупцією і пишатися нашою країною», — сказав він.

Та все-таки найбільшим гальмом всієї антикорупційної системи учасники слухань назвали зволікання з електронним декларуванням. «Посадити в тюрму можна лише за брехню в новій формі декларації. Усе не вказане майно, компанії, в тому числі й офшорні, в старій формі декларації не є кримінально караним злочином», — наголосив керівник громадської організації Центр протидії корупції Віталій Шабунін. За його словами, якщо першого липня система не запрацює для професійного середовища, почнеться відлік професійної непридатності нинішнього керівництва Національного агентства з питань запобігання корупції», — зауважив він.

ДОСЛІВНО

Віктор ЧУМАК, заступник голови Комітету з питань запобігання і протидії корупції:

«Щодо стану української корупції. Він у глибокому конфлікті — між запитом громадянського суспільства, який величезний і силенний, і політичною волею влади. Запит є — волі немає. Оце наша найбільша, величезна сьогодні проблема. Політична воля формується тут, у кабінетах на Банковій і на Грушевського».

 

 

Оксана Сироїд та Єгор Соболєв.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.