Урочиста презентація ініціативи «Відкритий парламент», під час якої обговорювався план дій щодо підвищення прозорості, підзвітності та відкритості Верховної Ради України, відбулася 5 лютого цього року. А вчора про перші підсумки виконання цього плану під час брифінгу розповіли народні депутати Світлана Заліщук, Анна Романова та представники громадських організацій.

«Роками український парламент був закритою інституцією. Цю ганебну практику потрібно припиняти, так само, як кнопкодавство і лобізм», -зауважила А. Романова.

С. Заліщук розповіла про сім маленьких, але конкретних результатів, яких уже вдалося домогтися: публікації на парламентському сайті депутатських запитів та відповідей на них; розробки механізму публікації депутатських звернень (66 парламентаріїв надали дозвіл на публікацію своїх звернень); доповнення картки законопроекту на сайті Верховної Ради розділом «Проходження»; виділення спеціальних місць у парламенті для роботи запитувачів з документами; оприлюднення штатного розпису апарату Верховної Ради та частково фінансової інформації; створення окремого порталу відкритих даних Верховної Ради України opendata. rada. gov. ua; створення додаткових ресурсів для ознайомлення з роботою народних депутатів, законодавчого процесу rada4you. org та мобільного додатку «Zakonoproekt».

Представниця Програми розвитку ООН, координатор ініціативи «Відкритий парламент» Наталія Ватаманюк повідомила, що у найближчих планах — підготовка та ухвалення Кодексу етики народного депутата. Представниця ПРООН закликала обранців долучитися до цієї ініціативи, адже лише за такої співпраці парламентарії його дотримуватимуться.