Президент Петро Порошенко напередодні Дня науки зустрівся з провідними науковцями України та вручив державні нагороди і премії за найбільші досягнення у галузі науки і техніки за 2015 рік.

«Держава і надалі відзначатиме тих вчених, які відгукнуться на забезпечення потреб національної безпеки. Боронити незалежність — пріоритетне завдання», — наголосив Президент, повідомляє прес-служба глави держави.

За словами П. Порошенка, країна потребує інноваційних підходів для вирішення всіх актуальних проблем: безпекових, економічних, соціальних. Тому саме наука має стати в авангарді прогресивних змін та трансформацій.

«Ситуація війни, потреба всебічного реформування вимагають забезпечення абсолютно нового рівня ефективності наукової сфери», — сказав глава держави і зазначив: новий Закон «Про наукову і науково-технічну діяльність» забезпечує інноваційні перетворення та оновлення відповідної галузі на демократичних засадах, підвищує авторитет науки в суспільстві та сприяє залученню молодих талантів.

Президент також повідомив, що підписав Указ «Питання Державної премії України в галузі науки і техніки», яким затверджуються нова редакція Положення про Державну премію України в галузі науки і техніки та зміни до Положення про Комітет з Державних премій України в галузі науки і техніки. Щорічно присуджуватиметься майже п’ятнадцять Державних премій, у тому числі приблизно чотири — за роботи, які становлять державну таємницю.

Петро Порошенко наголосив, що присудження Державної премії України в галузі науки і техніки має відбуватися за аналогією Нобелівської премії і бути подією, яку очікуватимуть уся наукова спільнота, медіа та громадськість.