Ситуація в зоні проведення АТО залишається складною. Супротивник продовжує грубо порушувати умови перемир’я, застосовуючи зокрема й важке озброєння. Про це повідомляється у зведенні прес-центру АТО. За даними штабу (на 20.05), за минулу добу проросійські НВФ 15 разів відкривали вогонь по українських підрозділах. Гарячою точкою на карті бойових дій залишаються промзона на південних околицях Авдіївки й маріупольський напрямок. Неспокійно й на Луганщині.
У зоні бойових дій активізувалися снайпери і російський спецназ. Бойовики повертають важке озброєння ближче до передової, повідомляє координатор групи «ІС», народний депутат України Дмитро Тимчук. За його словами, останнім часом у діях гібридних формувань спостерігаються такі особливості: «Різко збільшилася активність снайперів; бойовики роблять постійні спроби непомітно наблизиться до наших позицій для раптових обстрілів (їх виявлення ускладнює «зеленка»), при цьому обстріли здійснюються обов’язково під вогневим прикриттям (переважно з АГС-17, великокаліберних кулеметів і мінометів); відзначається зростання рівня взаємодії підрозділів терористів (позначаються заняття й навчання з бойового злагодження, які масово відбулися минулі на базі «навчальних центрів» бойовиків на Донбасі у лютому—квітні цього року)».
Також, за даними «ІС», відзначається активна розвідка (силами ДРГ, БПЛА, РТР) переднього краю й тактичного тилу сил АТО. Супротивника цікавлять місця розташування нашої бойової техніки, склади палива тощо. Крім того, відразу на кількох ділянках відзначається поява ДРГ російського спецназу. Це професійно підготовлені групи, які прибули з Росії під час ротації підрозділів регулярних ЗС РФ на Донбасі, завданням яких на сьогодні є «знайомство з місцевістю».
Водночас бойовики поступово повертають важке озброєння ближче до передової. Одразу на декількох ділянках фронту зафіксовано танки терористів (поки що невеликими групами по 2—3 машини), наявність 122 мм і 152 мм буксованих артилерійських систем і САУ відзначається одразу на декількох напрямках.
За словами Дмитра Тимчука, використання ствольної артилерії «гібридами» на цьому етапі переважно має дві мети — ведення пристрільного вогню й «обкатування» поповнення у розрахунках гармат. При цьому в декількох частинах і підрозділах 1-го АК «ДНР» відзначається зростання невдоволення з боку бойовиків.
«Місцевих бойовиків не влаштовує практика, яку реалізує російське командування на декількох ділянках фронту, а саме розташування бойових порядків російсько-терористичних військ нашаруванням: безпосередньо до лінії фронту висуваються й ведуть бойові дії підрозділи, укомплектовані місцевими бойовиками з низьким рівнем бойової підготовки, а також найманцями, які проштрафилися (по суті — гарматне м’ясо); друга лінія — підготовлені російськими інструкторами й очолювані ними місцеві бойовики з досить високим рівнем підготовки і російські найманці, які пройшли підготовку на території РФ; третя лінія — підрозділи ЗС РФ», — пояснює координатор «ІС».