Футбольні уболівальники з нетерпінням чекають на фінал Кубка України. Сьогодні у Львові престижний приз виборюватимуть «Шахтар» і «Зоря». В історії донецького клубу був епізод, коли «гірники» не вийшли на поле у півфінальному кубковому поєдинку. Сталося це 20 років тому у Вінниці. Про цей випадок кореспонденту «Голосу України» нагадав керівник слідчої групи прокуратури міста, яка розслідувала футбольний скандал, Микола Храбан. Він зберіг копію постанови прокуратури. Цей документ став рятівною соломинкою для вінницької «Ниви». На його підставі ФФУ відмовила адміністрації команди «гірників» анулювати рахунок.

Донецька загадка

У 1996 році до півфіналу Кубка України вийшли вінницька «Нива» і донецький «Шахтар». Поєдинок було призначено на 26 квітня. Організатори продали всі 20 тисяч квитків. Але матч того дня не відбувся. В обідню пору «Шахтар» викликав швидку допомогу до готелю «Південний Буг», де зупинилася команда. Шестеро гравців поскаржилися на отруєння. О 15 годині 10 хвилин, як зафіксовано у постанові прокуратури, їх госпіталізували до другої міської лікарні.
— Скандал був значний, — згадує Микола Храбан, він тоді працював першим заступником прокурора Вінниці. — Ситуацію подавали так, нібито у Вінниці спеціально отруїли гравців титулованої команди. З Києва перепало на горіхи міським та обласним керівникам. Мені доручили ретельно встановити обставини і доповісти прокурорам міста й області, а ті, відповідно, мали інформувати Генеральну прокуратуру.
У постанові прокуратури згадується, що з Донецька прибуло 26 осіб — команда і її супровід. Страви замовляли однакові для всіх. Харчувалися разом. Замовили сухі пайки на зворотну дорогу також з продуктів, які споживали у ресторані.
— Крім лікарів, до обстеження залучили фахівців міської СЕС та бюро судово-медичної експертизи, — продовжує співрозмовник. — До кінця дня медики й експерти встановили, що насправді жодного отруєння не було, навіть його симптомів не зафіксували. Так званих постраждалих відправили в готель. До речі, до жодного іншого медичного закладу вони вже не зверталися. А наступного дня троє з «отруєних» вийшли на футбольне поле.
Автору публікації так і не вдалося почути конкретну відповідь, чому виник такий інцидент. Уболівальники зі стажем висловлюють припущення, нібито донеччани не хотіли витрачати сил на поєдинок у Вінниці. Інші кажуть протилежне — «гірники» побоювалися, що можуть не переграти суперника і втратять можливість вийти до фіналу. Є ще одна версія. Напередодні поєдинку футболістів «Шахтаря» бачили у ресторані у компанії вінницьких красунь. Нібито від випитого з ними хлопцям потім стало зле... Як зазначив один із співрозмовників, відповідь на донецьку загадку знають у Донецьку.

Три нереалізовані пенальті

Наступного дня, 27 квітня, переповнений стадіон кипів, як казан. Підігріті скандалом уболівальники несамовито підтримували свою команду, і гравці не підвели. Результат матчу — 3:0 на користь «Ниви». Насправді перемогу вінничанам забезпечив один гравець — воротар Володимир Циткін.
120 хвилин гри не виявили переможця. Під час пенальті сталося непередбачуване — «гірники» тричі не могли забити з 11-метрової позначки. Всі три удари парирував воротар Володимир Циткін. Натомість футболісти «Ниви» не схибили жодного разу.
Після того як Циткін «взяв» третій пенальті і це означало, що «Нива» отримала перемогу, першим до воріт побіг Дмитро Дворкіс, тодішній міський голова Вінниці. Треба було бачити, як Дмитро Володимирович цілував воротаря!
У фіналі вінничани грали з київським «Динамо» і поступилися 0:2.
Нині «Нива» «скотилася» до аматорського футболу. Втім, команда відроджується. Як пояснили у прес-службі клубу, наступного сезону, який стартує вже нинішнього літа, вінничани гратимуть у другій лізі українського футболу. Побажаймо їм досягти такої вершини, на яку їхні попередники піднялися 20 років тому.

Вінницька область.