Футбол. Після оголошення розширеного складу, котрий готуватиметься до фінального турніру Євро-2016, наставник збірної України Михайло Фоменко відповів на запитання представників ЗМІ:
— Список склали ще тиждень тому, але оголосили лише тепер, бо щодо деяких кандидатур була полеміка. Хтось один не може визначити перелік гравців. Однак ми дійшли майже повної згоди. Хоча щодо окремих виконавців ще триває обговорення. Є група гравців, яких внесено до запасу. Якщо хтось одержить травму під час підготовчого збору, природно, потрібно буде робити заміну.
У запасному реєстрі значаться: Іван Ордець («Шахтар»), Артем Путивцев («Термалика», Польща), Віталій Буяльський («Динамо») й Артем Гордієнко («Зоря»). Мене запитують про Євгена Селезньова. Його немає в команді.
— Поясніть, будь ласка, про полеміку, яка триває щодо деяких футболістів.
— Клуб «Уфа» нині грає стикові матчі, якщо програє, то вилітає. А ще молодіжна збірна України проведе відбірний матч 27 травня в Києві з Македонією. Ми розмовляли з тренером команди (U-21) Олександром Головком і вирішили: якщо буде можливість, Олександр Зінченко допоможе «молодіжці», а потім приєднається до національної команди.
— Чи задоволені рівнем гравців, котрих відібрано? Який їхній потенціал?
— Запитання не таке вже й складне. Але на нього відповімо тільки після третьої зустрічі збірної у Франції. Маємо розуміти, що всі емоції — і негативні, і позитивні — мають хлопцям допомагати. Авторитет заробляється роками, а втрачається за секунду. Ми маємо рухатися вперед, щоб уболівальникам подобалися наші матчі.
— З ким наша команда зіграє третій контрольний матч на зборі перед Євро?
— Ми проведемо тільки дві зустрічі: з Румунією — 29 травня, Албанією — 3 червня. Цього нам вистачить.
— У списку української команди — 14 півоборонців і лише 3 нападники. Отже, є кадрова проблема?
— Вважаю, про це вести розмову некоректно. Те, що у нас велика кількість гравців середини поля, є вимогою сучасного футболу.
— У нинішній збірній представлені лише чотири українські клуби. Невже в інших не знайшлося гідних виконавців?
— То не ми повинні вибирати гравців до збірної, а вони мали змусити нас обирати їх. Двері колективу були відчинені для всіх. Але більше ніхто не показав себе так, щоб одержати виклик до національної команди.
— Маємо лише шістьох оборонців. Чи це не замало?
— Якщо є кандидати, то назвіть. У нас є футболісти, які можуть зіграти в обороні, — Олександр Караваєв, Іван Петряк. У своїх клубах вони часто діють на цій позиції. Інші півоборонці також мають хист змінити амплуа.
— Який результат нашої команди на Євро дасть вам змогу посміхнутися?
— Не тренерська це справа — посміхатися (сміється). Якщо вирішимо ті завдання, котрі стоятимуть перед нами, тоді з радістю посміхатимемося. Інакше посмішка буде кислою.

***

Завтра на Михайлівській площі в Києві відбудуться врочисті проводи збірної. Як відомо, наші футболісти спочатку вирушать на збір до Італії. А до Франції збірна України планує прибути 6—7 червня.

 

 

 

На знімку: Михайло Фоменко (ліворуч) і капітан збірної Руслан Ротань.

Фото ФФУ.