Понад 20 іноземних делегацій з 18 країн світу, представники дипломатичних установ, міжнародних організацій, фондів, вітчизняного бізнесу — загалом понад півтисячі осіб — взяли участь у Міжнародному інвестиційному форумі «Тернопільщина інвест-2016». Розпочався він пленарним засіданням у тернопільському центрі «Подоляни», а продовжився у Збаразькому замку представленням конкретних проектів. Гості також мали змогу побувати на промислових та аграрних підприємствах, які їх цікавили. Учасників форуму у своєму відеозверненні привітав Президент України Петро Порошенко. Презентуючи Тернопільщину, голова ОДА Степан Барна розповів, що в області працює 230 підприємств з іноземними інвестиціями. Експорт продукції здійснюється до 73 країн світу. Найбільшими партнерами є Польща, Німеччина, Нідерланди, Білорусь.

 

Скажімо, товариство «СЕ Бортнетце Україна» з німецьким та японським капіталом, де сьогодні працює 3,8 тисячі осіб, розширює площі в Чорткові, а це півтори тисячі додаткових робочих місць. Водночас наші підприємства активно співпрацюють із іноземними партнерами. Завдяки впровадженню інноваційних німецьких технологій Тернопільський молокозавод (торгова марка «Молокія») сьогодні переробляє 500 тонн молока щодоби, тісно співпрацює з науковими інститутами України та Польщі.


Тернопільщина поки що перша область, де розроблено і прийнято регіональну «Стратегію розвитку малого і середнього підприємництва на 2016—2020 роки».


«Сьогодні в центрі уваги уряду є поліпшення інвестиційного клімату, — запевнила голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна. — Ми чудово розуміємо, що як би області себе не презентували, якщо не буде глибоких реформ, то навряд чи можна очікувати великого припливу нових інвестицій». На форумі інвесторам запропонували 30 проектів, а також понад 50 земельних ділянок і приміщень для створення нових підприємств, розширення діючих. Відбулися також панельні дискусії на теми: «Туризм — перспективи розвитку», «Агропромисловий комплекс: нові можливості» тощо. Було підписано угоди про співпрацю між Тернопільською ОДА та Радою регіонального розвитку Тауразького повіту Республіки Литва.

Тернопільська область.

 

Угоду про співпрацю підписують голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна (праворуч) та представник Тауразького повіту (Литва) Сігітус Міцуліс.

 

Фото автора.