Ідеться про українського поета та перекладача, уродженця села Березини Радивилівського району Рівненщини Грицька Чубая (на знімку). За радянських часів він своєю поетичною поемою "Вертеп", антиімперською за сутністю, викликав справжній гнів у тоталітарного комуністичного режиму. Поета почали переслідувати, в його помешканні проводили обшуки. Перебування Чубая в КДБ спричинило глибоку депресію, а виснажлива фізична праця вантажником -- розладу здоров'я. Важкі матеріальні умови змусили Чубая працювати деякий час на будовах Сибіру, що майже цілковито зруйнувало його здоров'я.

 

Не стало Грицька Чубая у 1982 році, на 33-му році життя. Посмертно його прийняли до Спілки письменників України, і тільки тоді радянська влада дозволила друкувати його вірші та поеми "Вертеп", "Відшукування причетного", "Світло і сповідь", "Постать Голосу", "Плач Єремії": переклади російських, іспанських, чеських та польських поетів. Також стало зрозумілим, наскільки ця людина мала вирішальний вплив на розвиток української літератури.

 

Тепер набула нового поступу пам'ять про письменника, справжнього українського патріота -- завдяки літературному конкурсу, заснованому на його рідних, радивилівських, теренах, який отримав назву "Цей світ -- вертеп" за рядком поеми "Вертеп". Участь у ньому взяли юні та дорослі земляки-нащадки поета, які пробують свої сили в літературі.

 

На знімку:

 

переможницю конкурсу Світлану СКРУХУ
вітає голова Радивилівської райради Володимир КОНДИК

 

Цьогоріч перемогу у конкурсі здобула Світлана СКРУХА (Світлана ЖУРАВКА), науковий працівник Національного історико-меморіального заповідника "Поле Берестецької битви" (село Пляшева) за вірші, головним лейтмотивом яких стала антивоєнна тема. У номінації "Дитяча поезія" відзначено Богданку ЧУЧМАН з Радивилова та Роксолану ПАРІЙЧУК із Крупецької школи.

 

Євген ЦИМБАЛЮК.

Фото автора.

 

Рівненська область.

 

Голос України