Агентство внутрішньої безпеки Польщі (АВБ) врешті підтвередило інформацію про затримання лідера партії «Зміна» Матеуша Піскорського, але й надалі не інформує про деталі справи.


Воно й зрозуміло, адже зі скупих повідомлень, що все-таки просочилися в польські ЗМІ, можна зробити висновок, що, ймовірно, йдеться про шпигунську діяльність на користь Росії. До речі, першим про саме затримання Піскорського та підставу для нього проінформував портал «Newsbalt. ru» (Калінінград). Згодом цю версію підтвердив журналістам міністр-координатор польського уряду з питань роботи спецслужб Міріуш Камінський. У свою чергу, польський телеканал ТВН-24 з посиланням на свої джерела в спецслужбах країни повідомив, що «може йтися про агентурну діяльність для... Китайської Народної Республіки».


Невже проросійська й антиукраїнська риторика були лише димовою завісою, яка мала приховати справжніх «роботодавців» партії «Зміна»? Офіційні слідчі органи про це не кажуть. В середу співробітники АВБ провели обшуки в помешканні М. Піскорського та інших лідерів партії, вимагаючи «видачі твердих дисків, носіїв інформації, документів тощо» — можна прочитати в повідомленні на сайті політсили. До слова, АВБ вже досить довго цікавиться і перевіряє, чи, бува, «Зміна» не фінансується Кремлем.


У 2014 р. Піскорський був серед «західних спостерігачів-експертів» під час проведення російськими «зеленими чоловічками» кримського «референдуму щодо приєднання півострова до Росії» і оцінив його «спокійним і демократичним». У 2015 році, всупереч рекомендаціям органів польської влади, М. Піскорський поїхав «спостерігачем» до Донецька на організовані проросійськими найманцями вибори, яких не визнала міжнародна спільнота. У своїх публічних виступах та під час численних коментарів російським ЗМІ Піскорський оцінював події на Майдані так само, як у Москві, а Україну називав «бандерівським, з ідеологічної точки зору, мутантом».


Довідково


Створена 2015 року партія «Зміна» позиціонується на лівому фланзі спектра політичної сцени, проте критики часто називають її комуністичною. Тісно пов’язана з діючим з 2007 року Європейським центром геополітичного аналізу, який серед рекомендованої літератури пропонує, зокрема, видані польською мовою «Вибрані виступи та інтерв’ю міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова». Партія і її «мозковий центр» не приховують своїх проросійських симпатій і підтримки політики Володимира Путіна загалом та дій Кремля в Україні, зокрема. Нещодавно тижневик «Ньюсвік» критично описував діяльність створеного Європейського центру геополітичного аналізу, повідомляючи про «фінансовані Москвою поїздки його співробітників, їхні агентурні зв’язки, контакти з російською ФСБ та відвідування кровавих режимів».


Сам М. Піскорський розпочинав свою діяльність у партії «Самооборона», за її списками обирався депутатом Сейму (2005—2007 рр.), де позиціонувався як «творець закордонної політики партії», яка в той час перебувала в урядовій коаліції з «Правом і справедливістю». Серед його тогочасних постулатів аналітики нагадують, зокрема, такі: «Польща — це троянський кінь США», «американська окупація Польщі є жорсткіша за радянську», бо «не відправляла польських військ до Афганістану та Іраку» тощо. Після дострокових виборів 2007 року і фактичного сходження «Самооборони» на маргінес політичної сцени М. Піскорський відходить від партії, але продовжує пропагувати проросійські погляди. Партію «Зміна» представляв як «єдину неамериканську партію в Польщі».


Тим часом прокуратура видала лаконічне комюніке, що лідер «Зміни» проходить за розділом КК РП «Злочини проти Республіки Польща», в якому зазначено, що «ті, хто бере участь у заходах іноземної розвідки проти Польщі, підлягають позбавленню волі на термін від 1 до 10 років». Також повідомила про те, що вноситиме подання про застосування стосовно М. Піскорського запобіжного заходу у формі тимчасового арешту.

Варшава.