За оцінками ООН, 125 млн. жителів планети потребують зараз гуманітарної допомоги. Понад 60 млн. вимушено покинули рідні місця. Щороку жертвами стихійних лих стають 218 млн. осіб. Саме тому генеральний секретар ООН Пан Гі Мун вперше за 70-річну історію Організації скликає Всесвітній саміт з гуманітарних питань, який відбудеться у Стамбулі 23-24 травня.


Генсек ООН закликає до того, щоб в основі кожного рішення в усьому світі лежали інтереси людства — безпека людини, її гідності і право на процвітання. Він звернувся із закликом підтримати П’ять ключових напрямів у сфері гуманітарної діяльності: запобігання і припинення конфліктів, дотримання правил ведення воєнних дій, зміна методів роботи для усунення гуманітарних потреб, інвестування в захист інтересів людства, забувати не можна ні про кого.


На саміті світові лідери повинні підтвердити, що вони несуть відповідальність перед народами світу, і взяти на себе зобов’язання щодо виконання за-пропонованої генеральним секретарем порядку денного в інтересах людства.


Учасники напередодні обговорення уже заявляють про конкретні дії, до яких вони готові задля гуманітарної допомоги. Тим часом Росія повідомила ООН, що не схвалить рішення Всесвітнього гуманітарного саміту на вищому рівні, передає AFP. У листі секретаріату ООН, Росія розкритикувала підготовку до заходу і висловила «глибоке розчарування, що її пропозиції стосовно так званих основних зобов’язань було проігноровано в підсумковій заяві». Москва скаржилася, що пакет рішень містить «низку далекосяжних зобов’язань, в яких немає місця для держав-членів, щоб відобразити свої індивідуальні позиції і спостереження».


Представник ООН Стефан Дуярріч відкинув критику Росії, заявивши, що «зустріч на вищому рівні є результатом трьох років консультацій, в тому числі з державами-членами, які неодноразово підкреслювали всеосяжність».
У свою чергу, Президент України Петро Порошенко уже анонсував свій візит до Стамбула. За його словами, до складу делегації увійдуть лідери кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров, а також Джамала.


Чого очікувати від першого Всесвітнього гуманітарного саміту «Голосу України» розповів Андрій Бузаров, експерт з міжнародних та правових питань.


—- Чому саміт відбудеться саме зараз та на які результати можна розраховувати?


—- Винесені питання — актуальні й покликані запобігати конфліктам і створити умови для припинення бойових дій. Останні кілька років ситуація на Близькому Сході та в Європі доволі напружена. Тому Пан Гі Мун хоче привернути увагу до цієї проблематики. Але й переоцінювати саміт не потрібно. Оскільки все, що там обговорюватиметься, матиме більше дискусійний, консультативний характер.


— Чи можна назвати стамбульську зустріч «нотою позитиву» Пан Гі Муна, на якій він хотів би завершити своє головування в ООН?


— Так, це його ініціатива, щоб ще раз довести, що він був гідним дипломатичним генсеком. Тому, безумовно, тут особистий фактор теж потрібно враховувати.


— Як ви оцінюєте відмову РФ схвалити рішення дискусії?


— Росія не просто відмовилася у даному разі, а й повідомила, що представницької делегації на цьому саміті не буде. За попередньою інформацією, Стамбул відвідає міністр МНС. Тобто, вони одразу хочуть продемонструвати нехтування самітом. Очевидно, це пояснюється тим, що розглядатимуть низку питань, пов’язаних із розвитком конфліктів та їх запобіганням. Це стосуватиметься ситуації на Донбасі, в Криму та інших точках пострадянського простору. В Москві розуміють, що багато скажуть не на її користь: буде й критика, і ряд зауважень, які доведеться враховувати. Тому Росія апріорі не готова на підтримку кінцевої декларації саміту.