Сесія Чернігівської районної ради підтримала звернення до Верховної Ради, Президента та уряду з вимогою скасування скандального закону про регіональні мови, відомого в народі як «закон Ківалова—Колесніченка».


«Прийняття Верховною Радою Закону «Про засади державної мовної політики» викликало обурення частини громадян України, стало подразником та провокатором мовного сепаратизму в країні, — йдеться в рішенні чернігівських районних депутатів. — Обласні й міські ради східних і південних областей на його основі прийняли рішення про запровадження російської мови як офіційної на своїх територіях. Ці території стали об’єктом територіальних зазіхань Росії під час інформаційної та воєнної агресії навесні 2014 року. Зрештою, вищевказаний закон змістом багатьох статей суперечить статті 10 Конституції та рішенню Конституційного Суду від 1999 року, перешкоджає українцям реалізовувати своє конституційне право в частині використання, поширення, пропагування державної української мови».


Депутати Чернігівського району зазначають: «Вболіваючи за рідну мову, висловлюючи патріотичні почуття чернігівців, вважаємо, що маємо раз і назавжди припинити дискусії з цього питання і дати всім зрозуміти: у нас єдина українська нація, єдина українська держава, єдина українська державна мова».


Як повідомив заступник голови Чернігівської районної ради Володимир Поліщук, депутати вважають першочерговими державними завданнями у сфері культурно-мовного будівництва після скасування згаданого закону ухвалення Державної програми з відродження й запровадження української мови в усіх сферах державного і суспільного життя або ж відновлення дії Указу Президента України №161/2010 «Про Концепцію державної мовної політики», створення спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань державної мовної політики.

Чернігівська область.