Очільник Закарпатської ОДА Геннадій Москаль просить Київ повернути місцевим держадміністраціям підрозділи виконавчої влади, які нині жорстко централізовані.

 

«Децентралізація влади, про яку стільки говорили в період останніх виборчих кампаній, існує лише на папері. Усі обіцяли, що зруйнують запроваджену Януковичем жорстку вертикаль, а на ділі ніхто нічого робити не хоче», — заявив він.


На місцях більшість територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади нічим не займаються, а примусити їх працювати неможливо, оскільки вони напряму підпорядковуються Києву, каже керівник області. Мало того, багато хто для вирішення питань відверто вимагає хабарі, кажучи, що треба віддячити «нагору».


Безпосередні керівники київських структур у цю ситуацію не втручаються, тож, за словами Г. Москаля, це побічно свідчить, що корупційні схеми мають чіткий вертикальний характер. «Місцеві мешканці, які постійно стикаються з цією сваволею, звертаються до місцевих адміністрацій, однак ми кардинально змінити ситуацію не можемо, бо не маємо жодного впливу на представництва центральних органів. Виходить замкнуте коло», — каже голова Закарпатської ОДА.


Щоб розірвати його, необхідно повернути в підпорядкування місцевих держадміністрацій підрозділи, централізовані в період правління Януковича, підкреслив він та зазначив, що хотів би «повернути» обласні та басейнові управління водних ресурсів; обласні управління лісового та мисливського господарства; обласні екологічні інспекції; служби автомобільних доріг в областях та відповідні державні підприємства; територіальні підрозділи Держгеокадастру України; обласні центри зайнятості; територіальні органи Держархбудінспекції України; обласні управління Держпраці; управління Держпродспоживслужби України.


Г. Москаль аргументує це тим, що «децентралізація необхідна не тільки Закарпаттю, а й іншим областям, тому треба нарешті почати виконувати передвиборні обіцянки».


У зв’язку з цим голова Закарпатської ОДА надіслав листа Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману із проханням ініціювати розгляд Кабміном, відповідно до наданих Конституцією повноважень, питання про підпорядкування обласним державним адміністраціям окремих територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади.

Закарпатська область.