На Театральній площі Полтави відбулась велелюдна акція "Піднімемо Україну разом". Тут офіційно зафіксували рекорд України з "переміщення бетонної плити на максимальну відстань командою з десяти осіб". Саме стільки богатирів із команди Федерації силового екстриму (ще четверо були запасними) перенесли металеву платформу з установленим на неї залізобетонним макетом карти України загальною вагою 3 тонни 35 кілограмів на 25 метрів.

 

На знімках:

 

Богатирі несуть рекордну вагу

 

Валерій ГАЗАЄВ і його команда після встановлення рекорду

 

Згадане дійство організували за підтримки обласної влади, голови Гадяцької РДА Олексія МАТЮШЕНКА, Всеукраїнського об'єднання учасників АТО "Українці -- разом!" і спонсорів. У такий спосіб його учасники, за словами пана Олексія, прагнули вкотре засвідчити силу духу та волі співвітчизників, їхню єдність і згуртованість. Адже на рекорд "замахнулися" силачі зі всієї України -- від Івано-Франківська до Запоріжжя та Луганщини. При цьому вирішальним чинником успіху мала стати саме командна робота.

 

Як зізнався потім голова Федерації силового екстриму Валерій ГАЗАЄВ, на тренуваннях, які тривали 3 місяці, досягти бажаного вдавалося далеко не завжди. Надто за умов, коли кожен із десяти учасників "силового марафону" мав підняти і пронести 300 кілограмів (!) ваги. Виготовлену в Гадячі конструкцію збалансували. Та варто котромусь із богатирів бодай на мить "випасти" зі злагодженого "оркестру", як на його сусіда припадатиме вже не 300 , а 400 чи навіть 500 кілограмів...

 

За таких умов без хвилювань перед стартом, звісно, не обійшлося. Зрештою, як і належить, перед численною публікою та представницею Національного реєстру рекордів України Ланою ВЄТРОВОЮ конструкцію ще раз зважили. Старт цьому незвичному й дуже швидкоплинному "забігу" дав легендарний учасник АТО Володимир ДОНОС. Тривав він під оплески та підбадьорливі вигуки багатьох глядачів, а завершився їхніми бурхливими оваціями...

 

"Завдяки підтримці полтавців у нас все вийшло, -- зазначив уже після фінішу Валерій Газаєв. -- Ви бачили: конструкцію ми жодного разу не впустили на земля й не "загубили", з силою земного тяжіння змагалися по-чесному, без будь-яких трюків. Тож надалі будуть нові рекорди". Учасник АТО з Полтави Володимир КАТКОВ, який уболівав за хлопців серед глядачів, доповнив його такими словами: "Те, що вони зробили сьогодні, мабуть, найкраще розуміють мої побратими, котрим зовсім недавно на фронті довелося тягати 100-кілограмові ящики зі снарядами".

 

Разом із привітаннями стронгмени одержали з рук Лани Вєтрової відповідний сертифікат на підтвердження їхнього рекорду. Водночас після його встановлення діти розмалювали перенесений силачами макет карти України у синьо-жовті кольори.

 

Василь НЕЇЖМАК.

Фото автора.

 

Полтава.

 

Голос України