Значне зростання громадянської свідомості платників податків засвідчила цьогорічна кампанія з декларування доходів на Херсонщині. За її результатами декларації подали 33 тисячі платників податків, що на 1,3 тисячі більше, ніж торік. Причому найчисельнішими серед декларантів виявилися селяни: 29 тисяч із них повідомили про заробітки від продажу фруктів, овочів та зерна, вирощеного в особистих господарствах. Цікаво, що помітно зросла й кількість власників житла, які чесно відзвітували про зиск, який отримали, здаючи його. Якщо торік таких було тільки 168, то тепер -- уже 253. Ще 92 особи задекларували доходи, отримані за рубежем.

 

"Саме надходження податку з доходів фізичних осіб під час кампанії декларування доходів громадян можна вважати дієвим запасом для розвитку бюджетів місцевих громад", -- зазначила начальник управління оподаткування податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Херсонській області Олена ГРИЩУК.

 

Загалом цьогоріч мешканці Херсонщини задекларували 628,8 мільйона гривень доходів. Утім, держава бере, але й віддає: зокрема, 634 платникам податку на доходи фізосіб відшкодували витрати на оплату навчання, купівлю житла тощо більш ніж на мільйон гривень.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсон.

 

Голос України