Футбол. Кубок України. Фінал. 21 травня.
«Зоря» (Луганськ) — «Шахтар» (Донецьк). 0:2. Голи: Гладкий, 42, 57.
«Зоря»: Шевченко, Опанасенко (Ярмаш, 65), Сиваков, Форстер, Каменюка, Гордієнко (Ліпартія, 58), Чайковський, Петряк (Тотовицький, 46), Любенович, Караваєв, Будківський. Тренер — Юрій Вернидуб.
«Шахтар»: Каніболоцький, Срна, Ракицький, Кучер, Ісмаїлі, Малишев, Степаненко, Марлос, Коваленко, Тайсон (Феррейра, 81), Гладкий (Нем, 73). Тренер — Мірча Луческу.
Рефері — Євген Арановський (Київ).
Львів. «Арена Львів». 21 720 глядачів. 20 градусів.
Протягом 12 років праці Мірчі Луческу в донецькому клубі «Голос України» неодноразово писав схвальні слова про цього тренера. А багато наших читачів безмежно вдячні йому за яскраві перемоги, за гру найвищого класу у виконанні футболістів «Шахтаря». Тому нині багато хто переживає певний смуток від того, що український футбол залишає фахівець такого високого калібру.
Звичайно, є й ті, у кого сама постать Луческу не викликала захвату. 
Отже, фінальний матч за Кубок України став останнім у «шахтарській» кар’єрі румунського тренера. Про це офіційно повідомила прес-служба «гірників».

Мірча Луческу (на знімку з Кубком України) очолив «Шахтар» у травні 2004-го. Протягом 12 років його роботи команда провела 573 матчі і виборола 22 призи. Він привів донеччан до 8 перемог в українському чемпіонаті, 6 разів «гірники» ставали володарями Кубка країни і 7 разів — національного Суперкубка. Але найгучнішим досягненням команди і її наставника став тріумф в останньому в історії розіграші Кубка УЄФА 2009 року, коли «Шахтар» у фінальному матчі в Стамбулі переміг німецький «Вердер» із Бремена — 2:1.
І от останній лункий акорд солідного тренера — перемога його підопічних у розіграші Кубка України-2016! У таких випадках шановній людині дякують, бажають здоров’я і подальших успіхів на новому місці роботи.
Звісно, «Шахтар» не залишиться без тренера. І його ім’я ми дізнаємося вже найближчим часом. Але варто нагадати одне: планка, котру встановив Мірча Луческу, дуже висока...

***

У першому таймі спостерігалася майже рівна боротьба з невеликою перевагою «Зорі». Але перед перервою «Шахтар» скористався моментом. На навісну передачу з флангу Тайсона відгукнувся Гладкий, котрий влучно пробив головою.

Цьому футболісту доля визначила роль героя поєдинку. Дуже швидко після відпочинку Гладкий (на знімку праворуч) оформив «дубль». Комбінацію почав Коваленко і продовжив Кучер.
«Зоря» дуже старалася, намагалася змінити перебіг зустрічі. Сам факт її виходу до фіналу — велике досягнення. Але цього разу «Шахтар» був сильніший. І цілком заслужено виграв Кубок України — десятий у своїй історії!

***

Тепер уже колишній гравець «Шахтаря» 28-річний нападник Олександр Гладкий учора підписав контракт з київським «Динамо». Угода розрахована на три роки і почне діяти з 1 липня 2016 року, повідомляє офіційний сайт столичного клубу.

Фото Євгена КРАВСА (зі Львова, спеціально для «Голосу України»).