Україна розраховує на співпрацю з міжнародними організаціями та партнерами для створення багатостороннього трастового фонду на підтримку реабілітації та зусиль із розбудови миру на Донбасі. Про це вчора заявив Президент Петро Порошенко під час пленарного засідання Всесвітнього гуманітарного саміту в Стамбулі, де він перебуває із робочим візитом.

 


Глава держави акцентував увагу, що російська окупація Криму та військова агресія на Донбасі здійснили значний вплив на гуманітарну ситуацію в Україні: тисячі вбитих і поранених, мільйони переміщених осіб і нужденних.

 

«Колись Україна була гуманітарним донором, а тепер стала одержувачем гуманітарної допомоги. Завдяки цьому драматичному досвіду, ми чітко зрозуміли, що необхідно терміново схвалити нову парадигму для гуманітарної діяльності та посилити міжнародне гуманітарне реагування», — цитує Президента його прес-служба. П. Порошенко додав, що Україна готова долучитися і зробити свій внесок.


«Україна повністю підтримує Порядок денний для людства і основні зобов’язання, які він передбачає», — наголосив глава нашої держави. За його словами, Україна, як і раніше, зобов’язується підтримувати політичне лідерство та залучення до врегулювання криз, а також зміцнювати захист цивільних осіб, забезпечити безперешкодне перевезення гуманітарної допомоги постраждалому населенню.


«Україна прагне долучитись до зусиль, направлених на реалізацію основних обов’язків Порядку денного для людства та забезпечення кращого майбутнього», — запевнив Петро Порошенко.


Крім того, вчора в Стамбулі П. Порошенко зустрівся із Президентом Словацької Республіки Андрієм Кіскою. Співрозмовники обговорили алгоритм взаємодії країн на євроінтеграційному напрямі в контексті головування Словаччини в ЄС у другій половині 2016 року. Як повідомляє прес-служба глави нашої держави, йшлося, зокрема, про практичну допомогу словацької сторони в реформуванні української економіки, а також підтримку Словаччиною рішень керівних органів Євросоюзу щодо впровадження безвізового режиму для наших громадян.


Петро Порошенко провів переговори із Генеральним секретарем Ради Європи Турб’єрном Ягландом, Прем’єр-міністром Королівства Нідерланди Марком Рютте та Президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим.


Програма стамбульського візиту передбачає проведення перемовин, зокрема, і з Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом та Генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном.


Як уже повідомляв «Голос України», Всесвітній гуманітарний саміт, скликаний за ініціативи Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна, — перша в історії Організації зустріч на найвищому рівні, що повністю присвячена гуманітарній тематиці.


За матеріалами прес-служби Президента України підготувала Юлія ЯЩУК.