Підготовка до саміту G7 вийшла на фінішну пряму. У п’ятницю-суботу в японському місті Сендай провели зустріч міністри фінансів «Великої сімки» та голови центральних банків. У засіданні взяли участь очільники МВФ — Крістін Лаггард та Світового банку — Джим Йонг Кім. «Важковаговики» економічних процесів обговорили головну тему: як забезпечити зростання світової економіки та як ефективно боротися з тим, що цьому заважає.

 

Учасники дискусії дійшли висновку, що ситуація у світовій економіці останнім часом стабілізується. Відновлення її триває, хоча показники зростання низькі й нестабільні. Для подальшого руху вперед, як зазначено в підсумковому документі, слід діяти, поєднуючи кілька механізмів: структурні реформи, цілеспрямовану фінансову та грошову політику. Необхідним імпульсом, на думку учасників обговорення, має стати правильний розподіл державних коштів та цільове інвестування.


Окрема дискусія, за словами японського міністра фінансів Таро Асо, була присвячена «панамським документам». «Країни «Великої сімки» виступили за прозорість транскордонних фінансових потоків і докладатимуть усіх зусиль у боротьбі з ухилянням від сплати податків», — зазначив Таро Асо. Він повідомив, що в червні в Кіото плановано провести міжнародну конференцію, присвячену цим темам.


Зустріч міністрів фінансів країн «Великої сімки» цього року була ювілейна — тридцята, з чим Таро Асо привітав своїх колег. На прес-конференції він зазначив, що дискусія, як завжди, охопила широкий спектр проблем, учасники засідання висловили підтримку ініціативам, що стосуються економічного розвитку, монетарної політики, переміщення грошових потоків, боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму.


Йшлося і про питання більш широкого гуманітарного розвитку. Світовий банк оголосив про створення нового механізму захисту бідних країн від смертельно небезпечних хвороб. Ідея фонду з’явилася як запізніла реакція на спалах лихоманки Ебола, коли були негайно потрібні великі суми для постраждалих. Передбачається, що страховий фонд міститиме 500 млн. доларів. Перший внесок у розмірі 50 млн. доларів зробила Японія. Фонд СБ створюється переважно за рахунок коштів розвинутих країн, а використовуватимуться вони в разі виникнення епідемії в якійсь із країн, що розвиваються.

Токіо.