У Австрії відбулося друге коло президентських виборів: попередні результати підрахунку голосів не визначили одностайного переможця — відрив суперників дуже малий.


Як повідомляє «Радіо Свобода», з посиланням на Міністерство внутрішніх справ Австрії, після підрахунку голосів, відданих на дільницях (але без урахування тих, хто голосував поштою) крайній правий кандидат Норберт Гофер набирає 51,9 відсотка, поміркований Александр фан дер Беллен — 48,1. Поштою цього року проголосували 14 відсотків виборців. Коли верстався номер, результати їхнього волевиявлення відомі не були.


У разі перемоги 45-річний Норберт Гофер, який представляє ультраправу Партію свободи Австрії, стане першим у Європейському Союзі крайнім правим головою держави. В час кризи з біженцями в Європі й напередодні референдуму щодо членства в ЄС Великої Британії ця партія дотримується євроскептичних, антиіммігрантських і популістських позицій.


Його суперник, колишній лідер Партії зелених 72-річний професор економіки Александр фан дер Беллен, що йшов на вибори як незалежний, хоча й за підтримки «зелених», має радше лівоцентристські переконання. Він виступає за стабільний і єдиний Євросоюз і за гуманне ставлення до біженців.


Новий президент Австрії має обійняти посаду 8 липня.


Тим часом на Кіпрі відбулися парламентські вибори, які закінчилися перемогою пропрезидентської партії, проте не дали абсолютної більшості жодній із політичних сил. За інформацією Polіtіs, після підрахунку 100% протоколів на виборах у парламент Кіпру перемогла партія «Демократичне об’єднання», яка здобула 30,69 відсотка голосів виборців і отримала 18 із 56 місць у парламенті.


Головна опозиційна сила країни — комуністична Прогресивна партія трудового народу Кіпру — здобула 25,67 відсотка голосів виборців і отримає 16 місць.


Інтригою виборчого процесу стало: чи пройде до парламенту націоналістична партія ELAM. Учора стало відомо, що вона, схоже, набрала 3,71 відсотка і все-таки здобула два місця у законодавчому органі країни.


За результатами виборів до парламенту країни потрапили вісім політичних сил. Це найбільша кількість партій, які пройшли до парламенту Кіпру, за всю історію.


За матеріалами ЗМІ підготувала Юлія КІНЗЕРСЬКА.